Γιάννης Βάρδας - Ο λαϊκός βάρδος του Λασιθίου, που στις μαντινάδες του υμνεί τον Πυθαγόρα και τον Ηράκλειτο

Αυτά μας ενώνουν: οι ρίζες μας, τα βιώματά μας,
τα ακούσματά μας, τα αντέτια μας.

Γιάννης Βάρδας - Ο λαϊκός βάρδος του Λασιθίου, που στις μαντινάδες του υμνεί τον Πυθαγόρα και τον Ηράκλειτο

Γιάννης Βάρδας - Ο λαϊκός βάρδος του Λασιθίου, που στις μαντινάδες του υμνεί τον Πυθαγόρα και τον Ηράκλειτο

Την Πέμπτη 18 Αυγούστου στις 21.00 στο αγροτικό δισκοπωλείο ο κ. Γιάννης Σταμέλος θα μας παρουσιάσει το 43 λεπτών έγχρωμο ντοκιμαντέρ του που έχει τίτλο «Γιάννης Βάρδας».
Ο Γιάννης Βάρδας, όπως είναι γνωστό, είναι ένας από τους τελευταίους αυθεντικούς δημιουργούς της Κρητικής Παράδοσης. Ένας «πρωτομάστορας» της Κρητικής Μουσικής Παράδοσης.
Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τον ποιητή και στιχουργό της Ανατολικής Κρήτης, έναν βοσκό και ταυτόχρονα έναν αυθεντικό λαϊκό καλλιτέχνη, που συνεχίζει μια παράδοση στην ποίηση και την παραδοσιακή μουσική που μας έρχεται από τα βάθη των αιώνων.
Για τον Γιάννη Βάρδα όπως είναι γνωστό έχουν γίνει αρκετά αφιερώματα κυρίως στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Το ντοκιμαντέρ βασικά προσπαθεί να απαντήσει σε δυο ερωτήματα: Το πρώτο είναι οι συνθήκες και το περιβάλλον που συνέβαλαν στην διαμόρφωση της προσωπικότητα του λαϊκού βάρδου και το δεύτερο, γιατί ο Βάρδας είναι σημαντικός για την Παράδοσή μας.
Στο ντοκιμαντέρ, εκτός από τον Γιάννη Βάρδα, εμφανίζονται και μιλούν γι’ αυτόν ο φιλόλογος Γιάννης Χρονάκης, ο ραδιοτηλεοπτικός παραγωγός και συγγραφέας Γιώργος Βιτώρος, η Δρ Φιλολογίας και συγγραφέας Αταλάντη Μιχελογιαννάκη και ο ερευνητής της Κρητικής Μουσικής και δεξιοτέχνης του βιολιού Βαγγέλης Βαρδάκης.

Ο κ. Γιάννης Σταμέλος γεννήθηκε στην Κερατέα το 1956. Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστ'ημιου Αθηνών και κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στις σπουδές στην εκπαίδευση από το Ε.Α.Π. Υπήρξε διευθυντής στο ΙΕΚ Αγίου Νικολάου, στο 1ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου και Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου.
Διετέλεσε επίσης επί τρεις θητείες Πρόεδρος του Παραρτήματος Λασιθίου της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Σήμερα είναι συνταξιούχος. Είναι επίσης Πρόεδρος της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας του Νομού Λασιθίου και διευθυντής του περιοδικού «ΑΜΑΛΘΕΙΑ». Έχει δημοσιεύσει είκοσι έξι βιβλία. Έχει γυρίσει τα ντοκιμαντέρ "Στην Ελόντα" (2017) (55 min), "Φεγγαροκρόσσια" (2019) (64 min) το οποίο έλαβε το βραβείο του Φεστιβάλ Ιεράπετρας και «Η καρέκλα του Παλαιοπωλείου», 2020 (9 min). Το ντοκιμαντέρ «Γιάννης Βάρδας» είναι το τέταρτο ντοκιμαντέρ του.

Για κρατήσεις & πληροφορίες:
6980976609-2834020339-2810225758 & aaerakis@gmail.com
Contact us: 00302834020339-6980976609 & aaerakis@gmail.com

18 Αύγουστος 2022

21:00

Αγροτικό Δισκοπωλείο, Σίσαρχα Ανωγείων Μυλοποτάμου

Γιάννης Βάρδας - Ο λαϊκός βάρδος του Λασιθίου, που στις μαντινάδες του υμνεί τον Πυθαγόρα και τον Ηράκλειτο

info@adeti.gr

www.adeti.gr

Newsletter

Newsletters

Newsletters

Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.