Προφίλ

Όποιος δε θυμάται το παρελθόν του,
είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει.

Προφίλ

Προφίλ

Το αντέτι φιλοδοξεί να αποτελέσει μια έγκυρη και επικαιροποιημένη εικόνα των μονάδων και των ομάδων που συμβάλλουν στην προβολή και τη διαφύλαξη των λαϊκών πολιτιστικών πηγών.

Το adeti.gr αποτελεί το πρώτο ψηφιακό δίκτυο παράδοσης & πολιτισμού. Είναι η ενημέρωση για όλα τα αντέτια που συμβαίνουν σήμερα στην Ελλάδα και στην ομογένεια, το ζυμωτήρι του παραδοσιακού, λαϊκού και λόγιου λόγου, η σύγχρονη εικόνα της παράδοσης μέσα από τους ανθρώπους, το  έργο τους και τα αγαθά τους.

Αρχικά,στηρίζεται στην αποτύπωση στοιχείων με τη μορφή ευρετηρίου.

Μέσω των ευρετηρίων επιδιώκεται να δοθεί ο λόγος στους ίδιους τους φορείς αλλά και σε μεμονωμένα άτομα προκειμένου να μοιραστούν τη δική τους πολιτισμική εμπειρία με το εγχώριο και διεθνές κοινό καθώς και να μιλήσουν για τη συλλογική τους ταυτότητα.

Η ταξινόμηση των διδόμενων πληροφοριών γίνεται με τη δημιουργία ξεχωριστής υπο-σελίδας στην επίσημη ιστοσελίδα www.adeti.gr (δημόσιο προφίλ) με τη χρήση επιμέρους φίλτρων αναζήτησης και ετικετών που προβάλλονται και αναρτώνται έπειτα από την εγγραφή των μελών σε τρεις μεγάλες κατηγορίες:

α) παραδοσιακοί μουσικοί: το αλφαβητικό ευρετήριο περιλαμβάνει  φίλτρα αναζήτησης – μουσικά όργανα και αφορά όλους τους εκφραστές της παραδοσιακής μουσικής, οργανοπαίκτες, ερμηνευτές

β) χοροδιδάσκαλοι: το αλφαβητικό ευρετήριο περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες – ειδικότητες του ελληνικού παραδοσιακού χορού και αφορά όχι μόνο τους ακαδημαϊκά καταρτισμένους επιστήμονες και ερευνητές αλλά και τους βιωματικούς δασκάλους, τους εμπειρογνώμονες δηλαδή μελετητές.

γ) φορείς παράδοσης και πολιτισμού: το ευρετήριο αυτό φέρει γεωγραφικά κριτήρια και νοηματοδοτεί το σύνολο των φορέων παράδοσης και πολιτισμού. Η ονοματοδοσία έγινε χάρη της οικονομίας του ψηφιακού χώρου αλλά και βάσει της κοινής ομολογίας ότι με αυτόν όρο προσδιορίζουμε το σύνολο «όμορων φορέων».

Μεταξύ αυτών, συγκαταλέγονται:

  • Εκ- Πολιτιστικοί, λαογραφικοί, μορφωτικοί σύλλογοι,
  • Ομάδες και σωματεία έρευνας και διδασκαλίας παραδοσιακού χορού  
  • Πανελλήνιες ενώσεις - ομοσπονδίες
  • Χορωδιακά σύνολα παραδοσιακής μουσικής,
  • Θεατρικές ομάδες αναπαράστασης ή δημιουργικής έκφρασης λαϊκής παράδοσης 
  • Εταιρείες έρευνας λαογραφικού χαρακτήρα
  • Μουσεία συλλογής και αρχειοθέτησης τεκμηρίων τοπικής ιστορίας
  • Σωματεία διαφύλαξης και διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς
  • Εργαστήρια λαϊκού πολιτισμού και διάδοσης της ελληνικής παράδοσης μέσω μουσικοχορευτικών δρώμενων

Με λίγα λόγια, το αντέτι, το πρώτο ψηφιακό δίκτυο παράδοσης & πολιτισμού προβάλλει όλους τους οργανοπαίκτες και ερμηνευτές της παραδοσιακής μουσικής που δίνουν ρυθμό στη μουσική που μας αγγίζει, τους δασκάλους παραδοσιακού χορού που διαδίδουν τον ρυθμό που μας απελευθερώνει, αλλά και εκείνους τους πολιτιστικούς φορείς που αντιμετωπίζουν πολυδιάστατα την παράδοση και προάγουν τον πολιτισμό μέσα από τις δραστηριότητές τους. Όλοι όσοι εμπνέονται από την παράδοση και δημιουργούν, γίνονται συνδρομητές στο πρώτο ψηφιακό δίκτυο παράδοσης & πολιτισμού, στο "αντέτι".

Ο καθένας επισκέπτης περιηγείται στο φιλικό και ασφαλές περιβάλλον του www.adeti.gr και μέσα από τις τρεις βασικές κατηγορίες αλλά και του blog και της ατζέντας μπορεί να ψάξει, να γνωρίσει, να ακούσει, να διαβάσει για όλα όσα προβάλλουν και ενίοτε διαμορφώνουν την παράδοση σήμερα.

Μπορεί όμως και να αλληλοεπιδράσει, να συμβάλλει, να συμμετάσχει, να επικοινωνήσει με τους εκπροσώπους της παράδοσης και του πολιτισμού, με γνώμονα πάντα την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Στο adeti.gr αφήνουμε στην άκρη την όποια μορφή προγονοπληξίας και χρησιμοποιούμε την τεχνογνωσία όχι μόνο προς όφελος των συνδρομητών,σχεδιάζοντας με όλα τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία υπηρεσίες προβολής αλλά κυρίως δουλεύουμε με ανοιχτό μυαλό και πάθος για να καταφέρουμε να αποτυπώσουμε τον λαϊκό μας πολιτισμό απ' όπου και με όποιον τρόπο αυτός εκπροσωπείται σήμερα.

Η αποστολή μας είναι να συλλέξουμε όλες αυτές τις πολιτιστικές πηγές και να τις παραδώσουμε πλουσιοπάροχα στον επισκέπτη με τρόπο σύγχρονο, καθολικό και αντικειμενικό. 

Όραμά μας να δημιουργηθεί ένα δίκτυο μονάδων και ομάδων που θα αποτυπώνει ό,τι του παραδόθηκε αυτούσιο ώστε να δημιουργούνται νέα πεδία αναζήτησης και δράσης. 

Η φιλοσοφία μας να προβάλλουμε ό,τι αφορά την παράδοση με συνέχεια, συνέπεια και αλήθεια ώστε να προβληματιστεί ο νέος ερευνητής και να αναζητήσει, να εμπνευστεί ο νέος καλλιτέχνης και να δημιουργήσει. 

 

info@adeti.gr

www.adeti.gr

Newsletter

Newsletters

Newsletters

Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.