Λύκειο των Ελληνίδων Δράμας

Ο πολιτισμός δεν κληρονομείται,
κατακτάται.

Λύκειο των Ελληνίδων Δράμας

Λύκειο Ελληνίδων Δράμας αντέτι adeti.gr
Περιγραφή
Παράρτημα Λ.τ.Ε.

Το Λύκειο των Ελληνίδων Δράμας ιδρύθηκε στις 23 Μαΐου του 1946 από ομάδα γυναικών της πόλης μας, με σκοπό να τονώσει το ηθικό των κατοίκων που δοκιμάστηκαν από τη διπλή γερμανοβουλγαρική κατοχή, συμβάλλοντας έτσι και στην ανασύσταση της πνευματικής ζωής του τόπου μας.

         Το αντικείμενό του είναι διττό: αφενός η συγκέντρωση πολύτιμου λαογραφικού υλικού της ευρύτερης περιοχής μας, η γνώση και η διάδοση στοιχείων του λαϊκού πολιτισμού, των χορών, των τοπικών φορεσιών, της μουσικής και των δημοτικών τραγουδιών, αφετέρου η επιθυμία να βοηθήσει  γενικότερα στην εξύψωση της Ελληνίδας προσφέροντας κάθε δυνατή προστασία και ηθική υποστήριξη στη μητέρα και στο παιδί.

          Στην προσπάθειά του να προσελκύσει ιδιαίτερα τη νεολαία και να της εμπνεύσει την αγάπη για την ελληνική παράδοση, δημιούργησε πέρα από τα τμήματα χορού, τμήμα παραδοσιακής χορωδίας, τμήμα τουμπελέκι, τμήματα ζωγραφικής, αγιογραφίας, ψηφιδωτού και βιτρώ, καλύπτοντας έτσι όλο και περισσότερους τομείς της πολιτιστικής ζωής.

         Το Λύκειό μας αποτελείται από 300 μέλη, 19 εκ των οποίων αποτελούν το συμβούλιό του και από 360 χορευτές. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να γνωρίζουμε ότι συγκαταλέγεται στα καλύτερα παραρτήματα του κεντρικού Λυκείου χάρη στην αυξημένη δραστηριότητα που αγγίζει όλες τις πτυχές της ζωής, καθώς και στις αξιόλογες χορευτικές ομάδες του που τιμούν  την πόλη μας όχι μόνο μέσα στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο.

          Οι αξιόλογες χορευτικές ομάδες του Λ.Ε.Δράμας τιμούν και προβάλλουν την πόλη μας τόσο στην Ελλάδα όσο και σε διεθνή φεστιβάλ του εξωτερικού και παγκόσμιους διαγωνισμούς, αποσπώντας βραβεία και τιμητικές διακρίσεις στο χορό, τη μουσική και την αυθεντικότητα των φορεσιών. Το Λ.Ε.Δράμας εκπροσωπεί επίσημα τη χώρα μας ως πρεσβευτής ειρήνης, πολιτισμού και καλής θέλησης.

            Διοργανώνει επιστημονικές συναντήσεις για τον Λαϊκό Πολιτισμό και τον χορό με θεματολογία σχετική με την έρευνα, τη μουσική, τη φορεσιά και την σκηνική παρουσία.

            Επίσης προχώρησε στην έκδοση του συλλογικού τόμου με τίτλο « Χορευτικά Ετερόκλητα». Εκδόσεις « Ελληνικά Γράμματα». Επιμέλεια : Ευάγγελος Αυδίκος, Ρένα Λουτζάκη, Χρήστος Παπακώστας.

            Το Λ.Ε.Δράμας έχει εκδώσει ψηφιακό δίσκο ήχου ( C D ) με τίτλο « ΣΙΡΙΣ», με χορούς και τραγούδια από τις περιοχές Ηράκλειας, Ποντισμένου και Ξηρότοπου Σερρών καθώς και CD ROM αποβλέποντας στην καταγραφή και παρουσίαση ήχου, εικόνας, λόγου όπως και στην κινησιολογική αποτύπωση των χορών, καθώς και ψηφιακό δίσκο (DVD)με την αναπαράσταση του Σοκιαλίδικου γάμου.

            Τέλος έχει εκδώσει λεύκωμα με τίτλο ‘ Χρωματιστά Υφάδια και Ασήμια’.

            Διαθέτει ιδιόκτητο κτίριο σε μακεδονικό αρχιτεκτονικό ρυθμό στο οποίο μετά την αποπεράτωσή του θα στεγάσει την ιματιοθήκη του.

Πληροφορίες
Έτος Ίδρυσης: 
1946
Διεύθυνση: 
Τέρμα Ηπείρου Τ.Κ. 661 00
Πόλη: 
Δράμα
Νομός/Περιοχή: 
Δράμα
Επικοινωνία
Τηλέφωνο: 
2521039167
E-mail: 
ledramas@yahoo.gr
Social Media
Εκπροσωπείς φορέα παράδοσης & πολιτισμού;

info@adeti.gr

www.adeti.gr

Newsletter

Newsletters

Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.