ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

Ο πολιτισμός δεν κληρονομείται,
κατακτάται.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΙΠΠΩΝ
Περιγραφή
Πολιτιστικός Σύλλογος

Ο σύλλογος μας ιδρύθηκε το 1982 με σκοπό την διατήρηση των ηθών και των εθίμων των γονιών μας. Για 39  έτη έχει συνεχή και σταθερή παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής, με παρεμβάσεις στα όρια του πρώην δήμου Φιλίππων και απήχηση στην ευρύτερη περιοχή του νομού Καβάλας.

Στόχος μας είναι  να διατηρήσουμε το υψηλό πολιτιστικό επίπεδο του χωριού μας. Έχουμε αποκτήσει φίλους από όλη την Ελλάδα, μέσα από τις εκδηλώσεις μας που λαμβάνουν μέρος όλη την διάρκεια του έτους. Αυτός είναι ο λόγος που οι κάτοικοι του χωριού μας εμπιστεύτηκαν δωρίζοντάς μας κειμήλια των προγόνων τους, που με αυτοθυσία κατάφεραν να φέρουν από τις αλησμόνητες πατρίδες, προσπαθώντας να τις σώσουν από την φωτιά. Τον χειμώνα όμως του 2017 αντιμετωπίσαμε ένα τεράστιο πρόβλημα. Ήταν η κλοπή  19 παραδοσιακών φορεσιών του συλλόγου μας καθώς και ένα μεγάλο μέρος αυτών των κειμηλίων που έφεραν οι πρόσφυγες από τις πατρίδες τους. Εικόνα της Παναγίας και του Αγίου Γεωργίου καθώς και πολλά  ιερά σκεύη από τις εκκλησίες των περιοχών των προσφύγων. Αυτή την στιγμή  δυστυχώς δεν έχουμε φορεσιές για να παρουσιαστούμε σε εκδηλώσεις.

Το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων είναι πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη και την Μικρά Ασία γενικότερα καθώς και από τον Πόντο. Επίσης στο χωριό μας εγκαταστάθηκαν την δεκαετία του 1990  οικογένειες Ελλήνων του Πόντου που ήρθαν από διάφορες περιοχές της Ρωσίας.

Πριν κάποια χρόνια σαν ένδειξη  της αναγνώρισης της προσφοράς του συλλόγου στο κοινωνικό σύνολο  ήταν και η δωρεά των κτηριακών εγκαταστάσεων του Αγροτικού Συνεταιρισμού μετά την αναστολή της λειτουργίας του.  Το κτήριο αυτό   κτίστηκε το 1954 με προσωπική εργασία των κατοίκων γιατί η Αγροτική Τράπεζα τότε είχε αρνηθεί να παραχωρήσει δάνειο.

Σήμερα ο σύλλογος αριθμεί περίπου 137 τακτικά μέλη και στα 39 χρόνια δράσης του διοργανώνει με συνέπεια και σταθερότητα σειρά εκδηλώσεων που εμπλουτίστηκαν και αυξήθηκαν στο πέρασμα των χρόνων. Επίσης, συνεργάζεται με φορείς τόσο του χωριού όσο και του νομού Καβάλας για την υλοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων και δράσεων κοινωνικής προσφοράς.

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που από εμάς ξεκίνησε η ιδέα και η πρόταση για προετοιμασία φακέλου ένταξης του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στην UNESCO.

Πληροφορίες
Έτος Ίδρυσης: 
1982
Διεύθυνση: 
ΤΚ 64003
Πόλη: 
Φίλιπποι Καβάλας
Νομός/Περιοχή: 
Καβάλα
Επικοινωνία
Τηλέφωνο: 
6946989044
E-mail: 
vasiliki20032002@yahoo.gr
Social Media
Gallery
Τμήμα παραδοσιακών χορών του συλλόγου παρουσιάζοντας χορούς Πόντου το 2019
Παιδικό τμήμα παραδοσιακών χορών το 2019
 Συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου στο παιδικό εφηβικό φεστιβαλ Καλλιρόη 2019 στο Χρυσοχωρι Νέστου Καβάλας
 Κάλαντα απο τον σύλλογο παραμονή Χριστουγέννων.
Εκπροσωπείς φορέα παράδοσης & πολιτισμού;

info@adeti.gr

www.adeti.gr

Newsletter

Newsletters

Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.