Ο Σύλλογος Οσσαίων «Η Αγία Κυράννα» ιδρύθηκε το 1965, με σκοπό την πνευματική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη της Όσσας και των κατοίκων της. Μετά από μια περίοδο αδράνειας τη δεκαετία του ΄90, τέθηκαν και πάλι οι βάσεις τον Απρίλιο του 1999, όταν θεωρήθηκε αναγκαία η επαναδραστηριοποίηση του Συλλόγου και των μελών του.
Έτσι, τα τελευταία χρόνια ο σύλλογος δραστηριοποιήθηκε σε πολλούς τομείς, ενώ ανέλαβε αξιόλογες δράσεις, όπως η λειτουργία εντευκτηρίων στην Όσσα και τη Θεσσαλονίκη, η δημιουργία Τράπεζας Αίματος, η έκδοση εφημερίδας, εκδηλώσεις για τη γυναίκα και τα παιδιά, οργάνωση εκδρομών-περιηγήσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σεμινάρια τοπικής ιστορίας, λαογραφίας και αγροτουρισμού, λειτουργία χορευτικών τμημάτων, χορωδίας, θεατρικής ομάδας και βιβλιοθήκης, αναβίωση συνηθειών της παραδοσιακής κοινωνίας (μάζεμα καπνού, παραδοσιακός τρύγος κλπ.), ετήσια Ανθοκομική έκθεση, συνεργασίες με δήμους και συλλόγους, διοργάνωση εκδηλώσεων με κυρίαρχες αυτές του «Πολιτιστικού Ιουνίου» και της «Γιορτής Κερασιού», που σκοπό έχουν την ανάδειξη των ηθών, εθίμων και παραδόσεων της περιοχής, με ιδιαίτερη αναφορά στην παραγωγή υψηλής ποιότητας κερασιών. Ενδεικτικά αναφέρουμε, τη φιλοξενία και παρουσίαση σημαντικών μουσικών και χορευτικών συγκροτημάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, παραστάσεις θεατρικών ομάδων της περιοχής, κινηματογραφικές βραδιές για παιδιά και ενήλικες, εκθέσεις, γευσιγνωσίες τοπικών οίνων και αποσταγμάτων κ.ά.
Σημαντικό, επίσης, είναι το φιλανθρωπικό κομμάτι του συλλόγου, με την κατασκευή χειροποίητων πλεκτών από τις κυρίες του συλλόγου, οι οποίες παράγουν τα πλεκτά τους σκουφιά, κασκόλ κλπ. κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών και στη συνέχεια τα προσφέρουν σε ευάλωτες οικονομικά ομάδες της ευρύτερης περιοχής, σε παιδιά, ορφανοτροφεία, κοινωνικές υπηρεσίες κ.ά.
Από την άλλη μεριά, έχει γίνει σειρά παρεμβάσεων όσον αφορά τη δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου Όσσας και υποστήριξη της πρότασης για το «Οικομουσείο Αγροτικής Ζωής», ενέργειες για την προστασία και ανάδειξη του παραδοσιακού οικισμού, των θρησκευτικών και αρχιτεκτονικών μνημείων της Όσσας, δημιουργία σελίδας στο διαδίκτυο, συνεργασία με το Α.Π.Θ. και το ΠΑ.ΜΑΚ., τις Εφορείες Αρχαιοτήτων, τη Ν.Ε.Λ.Ε., την Αναπτυξιακή Εταιρεία Ν. Θεσσαλονίκης, το Λ.Ε.Μ.Μ.-Θ. και άλλους φορείς και συλλόγους.
Από το 2016, ο σύλλογος εφαρμόζει ένα σχέδιο δράσης με τίτλο «Ανοιχτό Μουσείο Αγροτικής Ζωής Όσσας», προχωρώντας στη δημιουργία τριών επισκέψιμων χώρων πολιτισμού στον παραδοσιακό οικισμό της Όσσας και συγκεκριμένα:
α) Λαογραφική Συλλογή Όσσας (2016),
β) Παλαιό Παντοπωλείο (2018) και
γ) Παλαιό Τσαγκαράδικο (2019).
Παράλληλα, υπό εξέλιξη βρίσκεται το έργο «Το Κονάκι του Παπουτσή - Αποκατάσταση παραδοσιακού κτιρίου στην Όσσα και μετατροπή του σε εκθετήριο σχετικά με την ιστορία της υποδηματοποιίας στον οικισμό», ενταγμένο στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα LEADER.