Ο Σύλλογος με την επωνυμία «Συντροφιά Βλάχων Αθήνας», ο οποίος συστήθηκε νόμιμα με την υπ’ αριθμ. 427/ 2017 διάταξη του Ειρηνοδικείου Αθηνών, δραστηριοποιείται στο πεδίο της διερεύνησης και της διάσωσης του βλαχικού
πολιτισμού, της διατήρησης των εθίμων και των παραδόσεων, καθώς και της δημιουργίας σύγχρονων μορφών τέχνης και πολιτισμού, όπως, ιδίως, έργων ποίησης, λογοτεχνίας και μουσικής, με κεντρικό άξονα την βλαχική γλώσσα και
παράδοση.
Η «Συντροφιά Βλάχων Αθήνας» μας απαριθμεί σήμερα 100 περίπου μέλη, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων συμμετέχει ενεργά στις εκδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί ήδη από τις αρχές του 2016 (πριν ακόμη την επίσημη σύσταση του Συλλόγου) στο πεδίο της διάσωσης και της διάδοσης του βλαχικού πολιτισμού και ιδίως της βλαχικής γλώσσας.
Σκοποί του Συλλόγου είναι:
1. Η σύσφιξη των προσωπικών και κοινωνικών σχέσεων μεταξύ των μελών του, καθώς και η ανάπτυξη πνεύματος συντροφικότητας και αλληλεγγύης μεταξύ τους.
2. Η αλληλοβοήθεια και η αλληλοϋποστήριξη των μελών του και η συνεργασία του Συλλόγου με άλλους ομοειδείς συλλόγους και ενώσεις, βλαχικούς ή μη.
3. Η καλλιέργεια και η ανάδειξη της βλαχικής ταυτότητας και καταγωγής, στο πλαίσιο, παράλληλα, της προώθησης ενός πνεύματος ομόνοιας, συναδέλφωσης και ειρήνης μεταξύ όλων των ομάδων του πληθυσμού, με έμφαση στον σεβασμό της διαφορετικότητας και του πολιτισμικού πλουραλισμού, ενάντια σε κάθε εκδοχή ρατσισμού, εθνικισμού, μισαλλοδοξίας ή διακρίσεων με κριτήριο την καταγωγή, το φύλο, το θρήσκευμα ή οποιοδήποτε άλλο ανθρώπινο χαρακτηριστικό, ιδιότητα ή πεποίθηση.
4. Η διατήρηση, η διάσωση, η διερεύνηση και η προαγωγή του βλαχικού/αρμανικού/ ρεμένικου πολιτισμού, των εθίμων και των παραδόσεων, καθώς και η δημιουργία σύγχρονων μορφών τέχνης και κουλτούρας, όπως, ιδίως, έργων ποίησης, λογοτεχνίας και μουσικής, με κεντρικό άξονα την βλαχική γλώσσα και παράδοση.
5. Η διάσωση, ο εγγραμματισμός, η σπουδή και η διδασκαλία της βλαχικής γλώσσας και όλων των ιδιωμάτων της με τρόπο συμβατό με τις ακαδημαϊκές ή άλλες επιστημονικές προσεγγίσεις, όπως ιδίως με τις γλωσσολογικές, ανθρωπολογικές και λαογραφικές σπουδές και μελέτες στην Ελλάδα και διεθνώς.
Στις δράσεις του Συλλόγου λαμβάνουν χώρα οι παρακάτω δραστηριότητες:
1. Διοργάνωση επιστημονικών διαλέξεων, ημερίδων και συνεδρίων (σε συνεργασία με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα) με θέμα τη βλαχική γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό.
2. Ανάληψη ερευνητικών προγραμμάτων σχετικών με τη διάσωση της βλάχικης κουλτούρας.
3. Διοργάνωση εκθέσεων και εν γένει λαογραφικών και καλλιτεχνικών δράσεων, όπως, ιδίως, συναυλιών, θεατρικών παραστάσεων, παρουσιάσεων βιβλίων και σεμιναρίων χειροτεχνίας, μαγειρικής, ζωγραφικής και ενδυματολογίας.
4. Σεμινάρια ευρύτερου ενδιαφέροντος (για την παροχή πρώτων βοηθειών, την ανάγκη προσφοράς αιμοδοσίας κλπ).
5. Διενέργεια ψυχαγωγικών εκδρομών, ξεναγήσεων και επισκέψεων σε πολιτιστικά και φυσικά μνημεία στον ελλαδικό και διεθνή χώρο.
6. Διενέργεια εορταστικών συναντήσεων, συνεστιάσεων, φεστιβάλ, χοροεσπερίδων και εν γένει μουσικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και δρώμενων, με θέμα την προώθηση του βλαχικού πολιτισμού, αλλά και των παραδόσεων και των εθίμων όλης της χώρας.
7. Επιμέλεια επιστημονικών και ειδησεογραφικών εκδόσεων, σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, με αντικείμενο τις δράσεις και τις έρευνες-μελέτες του Συλλόγου, όπως ενδεικτικά εφημερίδων,περιοδικών και βάσεων δεδομένων και τεκμηρίωσης.
8. Συνέργεια και η ανταλλαγή με άλλους ομοειδείς βλαχικούς συλλόγους και ενώσεις, η σύμπραξη μαζί τους σε ευρύτερα συνεργατικά σχήματα και η ένταξη σε δευτεροβάθμιες οργανώσεις ομοειδών συλλόγων.
9. Συνεργασία με φορείς κάθε νομικής μορφής που συμβάλλουν στη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς εν γένει.
10. Κάθε άλλο νόμιμο μέσο, το οποίο θα αποφασιστεί από τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου ως πρόσφορο και ενδεδειγμένο για την επίτευξη των σκοπών του Συλλόγου.
11. Συστηματικά ανά δεκαπενθήμερο μαθήματα γλώσσας, χορού και τραγουδιού.
Οι δραστηριότητες του Συλλόγου έχουν μεγάλη απήχηση στην πρωτεύουσα αλλά και ευρύτερα αυτής, χάρη στην αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του διαδικτύου γενικότερα. Στις δράσεις του Συλλόγου συμμετέχουν διάφορες ηλικίες γεγονός ιδιαίτερο και πολύτιμο, γιατί κάθε γενιά αλληλοτροφοδοτείται από τις δράσεις αυτές.
Η δράση του Συλλόγου διατηρείται αμείωτη καθόλη τη διάρκεια της δύσκολης περιόδου της καραντίνας λόγω του Covid-19, εφόσον συνεχίζονται χωρίς καμία διακοπή να πραγματοποιούνται τόσο τα μαθήματα της βλαχικής γλώσσας όσο και οι επιστημονικές διαλέξεις διαδικτυακά με μεγάλη συμμετοχή τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.
Ως εκ τούτου το πεδίο της πνευματικής και πολιτιστικής δράσης του Συλλόγου συμβάλλει στον συλλογικό πολιτισμό του τόπου μας και προσφέρει το αναγκαίο θετικό πρόσημο στο μορφωτικό κεφάλαιο της νέας γενιάς. Στην κατεύθυνση αυτή προσαναντολιζόμαστε στην υλοποίηση προγραμμάτων για την καταγραφή και ψηφιοποίηση ενός μεγάλου μέρους της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς των Βλάχων της χώρας μας.