Αμαλία | Η εθνική γυναικεία φορεσιά, φωτογραφικό αφιέρωμα του Χρήστου Λαρισαίου

Όποιος δε θυμάται το παρελθόν του,
είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει.

Αμαλία | Η εθνική γυναικεία φορεσιά, φωτογραφικό αφιέρωμα του Χρήστου Λαρισαίου

Φωτογραφικό αφιέρωμα του Χρήστου Λαιρισαίου.

Αμαλία | Η εθνική γυναικεία φορεσιά

 

Ο τύπος  φορεσιάς που καθιερώθηκε  από την Βασίλισσα της Ελλάδας(1836-1862), ονομάζεται "Αμαλία". Βάση της αποτελεί  η αστική  φορεσιά της Πελοποννήσου που συνηθιζόταν και στην Αθήνα.

Αρχικά η χρήση  της προοριζόταν ως επίσης ενδυμασίας της Αυλής, σταδιακά όμως βλέπουμε να επηρεάζει και τις ενδυμασίες των αστικών  κέντρων της Επικράτειας.

 

Η φορεσιά αποτελείται από το φουστάνι, σε μπλέ ή κόκκινο  χρώμα , κατασκευασμένο  από πολύτιμη  στόφα ,συχνά  χρυσοϋφαντη.

Το κοντογούνι φτιαγμένο  από βελούδο , χρυσοκέντητο, εφαρμοστό και κομψό με έντονο άνοιγμα  στο στήθος ώστε να αναδεικνύει την πλούσια κεντητή τραχηλιά του πουκαμίσου.

Στο κεφάλι συνηθίζεται καλπάκι από τις ανύπαντρες.Οι παντρεμένες φέρουν λοξά το φέσι , με μια μεγάλη φούντα να κρέμεται από χρυσές κλωστές , το παπάζι.

 

Η λιτή γραμμή και η αίγλη του ρομαντικού αυλικού ενδύματος επισφραγίζεται με κοσμήματα Ευρωπαϊκής τέχνης και μαργαριτάρια για στολίδι στο παπάζι.

Με αφορμή  την ιστορική  φορεσιά και το αριστοκρατικό υπόβαθρό  της, δημιουργήσαμε αυτό το φωτογραφικό αρχείο προκειμένου να δείξουμε έναν ακόμη τρόπο να διατηρηθεί και να σταθεί "ψηλά" η παράδοσή μας, αναλλοίωτη  στο πέρασμα του χρόνου, μεταλαμπαδεύοντας γνώσεις και εικόνες στη νέα γενιά.

 

Δείτε σχετικές φωτογραφίες από το φωτογραφικό αφιέρωμα του Χρήστου Λαρισαίου και της Πέτρου Σίσσυ, για την φορεσιά της Αμαλίας, παρακάτω.

Η φορεσιά είναι μία ευγενική παραχώρηση από το βεστιάριο "Παστελή Αρετή" (Άγ. Δημήτριος Αττικής).

 

 

larisaios christos

 

Ονομάζομαι Χρήστος Λαρισαίος. Είμαι αθεράπευτα ρομαντικός τόσο ως χαρακτήρας, όσο και ως καλλιτέχνης. Οι σπουδές μου αφορούν τη φωτογραφία, τη βιντεογραφία και τη χρήση δημιουργικών προγραμμάτων.  Βρίσκω ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο πορτραίτο και γι΄ αυτό έχω ειδικευτεί σε αυτό. Σαγηνεύομαι και από την ιερότητα των εκκλησιαστικών εικόνων και των μορφών και ασχολούμαι επαγγελματικά και με το εκκλησιαστικό φωτορεπορτάζ τα τελευταία 5 χρόνια. Λατρεύω την ελληνική φύση, το ελληνικό καλοκαίρι και την ελληνική παράδοση. Οι καταβολές μου κρατούν από δύο πανέμορφους τόπους της Ελλάδας, το Παλαιόκαστρο της Ελασσόνας και την Κεφαλόβρυση Τριφυλίας.  

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ Η φορεσιά της Αμαλίας
ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ Η φορεσιά της Αμαλίας
ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ Η φορεσιά της Αμαλίας
ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ Η φορεσιά της Αμαλίας
Share: 

info@adeti.gr

www.adeti.gr

Newsletter

Newsletters

Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.