Πρόσκληση ενδιαφέροντος για το Διεθνές Συνέδριο για την επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή και την άφιξη των προσφύγων στην Ελλάδα (1922 – 2022), που θα γίνει στην Καλαμαριά από τις 7 έως τις 9 Οκτωβρίου 2022, απευθύνει στους ενδιαφερομένους επιστήμονες και ερευνητές για να καταθέσουν προτάσεις σε συγκεκριμένες ενότητες, το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού (ΙΑΠΕ) του Δήμου Καλαμαριάς.
Αναφέρεται συγκεκριμένα στη σχετική ανακοίνωση του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού:
«Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ»
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (1922 – 2022)
7 – 9 Οκτωβρίου 2022
Η Μικρασιατική Καταστροφή αποτελεί τομή στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας και από τα σημαντικότερα γεγονότα στον τερματισμό του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Από τον Αύγουστο του 1922 και μέχρι τα τέλη του 1924, περίπου 1.500.000 θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής κατέφυγαν στην Ελλάδα. Άνθρωποι εξαθλιωμένοι, άστεγοι, άποροι, άρρωστοι και ψυχικά κλονισμένοι, κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, οικογένειες που στην πλειοψηφία τους είχαν απολέσει τα άρρενα μέλη τους, αναζητούσαν τα στοιχειώδη μέσα επιβίωσης. Δεν ήταν μόνο η ήττα του ελληνικού στρατού και η καταστροφή της Μικράς Ασίας που προκάλεσε την εκρίζωση του ελληνισμού αλλά και ο υποχρεωτικός χαρακτήρας της Ανταλλαγής των Πληθυσμών μεταξύ νικητή και ηττημένου. Η επόμενη ημέρα αποτέλεσε για την Ελλάδα ουσιαστικά μία πρόκληση για την αναγέννηση από την πολλαπλή καταστροφή, μέσα από την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την μακροπρόθεσμη και επώδυνη επούλωση του εθνικού τραύματος.
Παρά τη δύσκολη συγκυρία της πανδημίας του κορωνοϊού, τους επιβεβλημένους περιορισμούς και με την ελπίδα ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί, το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού, σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμαριάς, την Έδρα Ποντιακών Σπουδών και τη Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, θα τιμήσει την επέτειο των 100 χρόνων από το ιστορικό γεγονός με τη διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου, το φθινόπωρο του 2022. Το συνέδριο έχει ως στόχο να αναδείξει νέα ερευνητικά ζητήματα, ερωτήματα και αρχειακές πηγές και να διευρύνει διεπιστημονικά τη συζήτηση γύρω από την προσφυγική εμπειρία, την τεράστια πληθυσμιακή εισροή στην ελληνική επικράτεια αλλά και εκτός των εθνικών συνόρων, και τους τρόπους που αυτή επηρέασε τις εσωτερικές εξελίξεις σε κάθε τομέα. Φιλοδοξεί να εξετάσει την άφιξη και ενσωμάτωση του μικρασιατικού, ποντιακού, θρακικού ελληνισμού και ταυτόχρονα να θέσει ερωτήματα για τη σημασία της επόμενης ημέρας εκεί όπου συντελέστηκε η καταστροφή, υπό το πρίσμα των διαμορφούμενων υπό νέες συνθήκες ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Ενδεικτικές θεματικές:
-ΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
-ΑΦΙΞΗ, ΥΠΟΔΟΧΗ, ΠΡΩΤΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ (ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΗΡΙΑ, ΘΑΛΑΜΟΙ, ΣΥΣΣΙΤΙΑ, ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ Κ.Λ.Π.).
-Η ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ (ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΑΤΑΤΑΞΕΙΣ, ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ, ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ-ΓΗΓΕΝΩΝ Κ.ΛΠ.).
-ΕΝΣΤΟΛΟΙ ΚΑΙ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΠΟΛΕΜΟΥ.
-ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ.
-ΥΓΕΙΑ, ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ, ΑΡΩΓΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ.
-Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.
-ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.
-ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.
-ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ.
-Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ.
-Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ.
-Η ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ.
-ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ.
-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΕΣΕΙΣ.
-ΔΗΜΟΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΜΝΗΜΗ.
-ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΙΑ, ΑΡΧΕΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ, ΑΡΧΕΙΑΚΕΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ.
-Η ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ: Η ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ.
Με την παρούσα πρόσκληση απευθυνόμαστε σε όσες / όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν στο συνέδριο με ανακοίνωση διάρκειας έως είκοσι (20) λεπτών. Σας καλούμε να υποβάλετε περίληψη της προτεινόμενης ανακοίνωσης (μέχρι 300 λέξεις), σύντομο βιογραφικό σημείωμα (μέχρι 100 λέξεις) καθώς και στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνο και e-mail).
Μπορείτε να στείλετε τις προτάσεις σας ηλεκτρονικά στη διεύθυνση iape1@otenet.gr, το αργότερο έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022.
Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 7, 8, 9 Οκτωβρίου 2022, δια ζώσης, ή διαδικτυακά μόνον αν το επιβάλλουν οι συνθήκες της πανδημίας covid-19.
Η συμμετοχή στο συνέδριο θα κριθεί από την Επιστημονική Επιτροπή. Γλώσσες ανακοινώσεων: Ελληνικά ή αγγλικά.
Ειδοποιήσεις για την αποδοχή των προτάσεων θα λάβετε έως τις 30 Μαρτίου 2022.
Η Επιστημονική Επιτροπή
Η Οργανωτική Επιτροπή
Πηγή: Διεθνές Συνέδριο ΙΑΠΕ: Η επόμενη μέρα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή | Mikrasiatis