Επετειακό Συνέδριο για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή
Θέμα: Το Κωνσταντινουπολίτικο και Μικρασιατικό Θέατρο έως το 1922. Συνέχειες και τομές στην Ελλάδα και τη Διασπορά μέχρι τον 21ο αιώνα.
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Φορέας Διοργάνωσης: Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.)
Το Συνέδριο αφιερώνεται στην Ομότιμη Καθηγήτρια Χρυσόθεμη Σταματοπούλου-Βασιλάκου για το έργο και την προσφορά της στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του
Πανεπιστημίου Αθηνών.
ΣΤΟΧΟΙ
Κύριος στόχος του Συνεδρίου είναι η συστηματική καταγραφή της θεατρικής δραστηριότητας του κωνσταντινουπολίτικου και μικρασιατικού ελληνισμού από τον 17ο αιώνα έως και τη Μικρασιατική Καταστροφή και η συνέχισή της στις εκεί εναπομείνασες παροικίες, στην Ελλάδα και τη Διασπορά. Στο συνέδριο θα μελετηθεί η θεατρική δραστηριότητα των ποικίλων συσσωματώσεων και η αποτύπωση του τραγικού ιστορικού γεγονότος στην ελληνική και παγκόσμια δραματουργία, με σκοπό την ανάδειξη του πολιτισμού του ελληνισμού της καθ᾽ ημάς Ανατολής, με ορόσημο το 1922, έως τις μέρες μας.
Ειδικότεροι στόχοι:
Η αποτύπωση της θεατρικής δραστηριότητας του ελληνισμού της καθ’ ημάς Ανατολής σε όλες τις εκφάνσεις της θεατρικής τέχνης
Η ανάδειξη αγνώστων στοιχείων θεατρικής δράσης, αθησαύριστων θεατρικών κειμένων, χειρογράφων και νέων λοιπών τεκμηρίων από πρόσφατες αρχειακές ανακαλύψεις.
Η επίδραση της Μικρασιατικής Καταστροφής και προσφυγιάς στην ελληνική και ξένη δραματουργία και σκηνική δημιουργία.
Η Μικρασιατική Καταστροφή στο Θέατρο στην Εκπαίδευση.
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ
17ος – 18ος αιώνας: Περιηγητές, Φαναριώτες, προεπαναστατικό θέατρο έως το 1821.
19ος αιώνας: α) Περίοδος από την ελληνική επανάσταση του 1821 έως το Χάτι -Χουμαγιούν του 1856, β) Περίοδος 1856 – 1900.
20ός αιώνας: α) Περίοδος 1900 – 1922 (Μεγάλη Ιδέα – αλυτρωτισμός), β) Περίοδος 1922 έως σήμερα.
ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΘΕΜΑΤΑ
Κείμενα, συγγραφείς, μεταφραστές, εκδόσεις, Τύπος, θεατρική κριτική.
Η Μικρασιατική Καταστροφή και η προσφυγιά στην ελληνική και παγκόσμια δραματουργία και σκηνική δημιουργία.
Παραστάσεις, θίασοι, ηθοποιοί, σκηνοθέτες και λοιπές προσωπικότητες που συνδέονται με τη θεατρική δημιουργία.
Θεατρικοί χώροι, σκηνογραφία, ενδυματολογία και γενικότερα ζητήματα όψης.
Σχέσεις με ξένους θιάσους. Κοσμοπολιτισμός και πρωτοπορίες.
Κοινωνική, πνευματική συμβολή και θεατρική δραστηριότητα των κωνσταντινουπολίτικων και μικρασιατικών συλλόγων, αδελφοτήτων, ενοριών, εταιρειών, λεσχών στις εκεί εναπομείνασες παροικίες, στην Ελλάδα και στη Διασπορά.
Πρόσληψη του αρχαίου δράματος.
Λυρικό και μουσικό θέατρο.
Θέατρο σκιών και παραθεατρικά θεάματα.
Θέατρο και διαθεματικές διεπιστημονικές προσεγγίσεις στην εκπαίδευση: εφαρμογές, παραστάσεις, δρώμενα και έρευνα σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.
Θέατρο, ψηφιακά μέσα και κινηματογράφος.
Σύγχρονες σκηνικές ερμηνείες και επιτελέσεις.
Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στις 12-15 Οκτωβρίου 2022 στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων.
ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν, παρακαλούνται να συμπληρώσουν την φόρμα που βρίσκεται στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://forms.gle/LgnBxcAxTevwmSjAA
Προθεσμία υποβολής δηλώσεων: 30 Απριλίου 2022.
Κόστος συμμετοχής: 50 ευρώ. Υποψήφιοι διδάκτορες: 30 ευρώ. Δωρεάν για ανέργους.
Διάρκεια εισήγησης: 15 λεπτά.
Οι προτάσεις θα αξιολογηθούν από την Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στους ενδιαφερόμενους έως την 1η Ιουνίου 2022.
Παρακολούθηση – Εγγραφές
Το συνέδριο είναι ελεύθερο για το κοινό αλλά είναι απαραίτητη η προεγγραφή. Οι εγγεγραμμένοι στο Συνέδριο θα λάβουν βεβαίωση συμμετοχής.
Τιμητική επιτροπή: Νάσος Βαγενάς, Σάββας Γώγος, Χρύσα Μαλτέζου, Λίλα Μαράκα,Χαρά Μπακονικόλα, Κυριακή Πετράκου, Βάλτερ Πούχνερ, Χρυσόθεμις Σταματοπούλου-Βασιλάκου, Μάνος Στεφανίδης, Άννα Ταμπάκη, Ελένη Φεσσά Εμμανουήλ.
Οργανωτική-Επιστημονική επιτροπή
Πρόεδρος: Ιωσήφ Βιβιλάκης, Αντιπρόεδρος: Γιώργος Π. Πεφάνης, Μέλη: Λίλυ Αλεξιάδου, Αλεξία Αλτουβά, Μιχαέλα Αντωνίου, Γωγώ Βαρζελιώτη, Κωνστάντζα Γεωργακάκη, Ξένια Γεωργοπούλου, Κατερίνα Διακουμοπούλου, Καίτη Διαμαντάκου, Γρηγόρης Ιωαννίδης, Άννα Καρακατσούλη, Κατερίνα Καρρά, Μαρία Κονομή, Ίλια Λακίδου, Παναγιώτης Μιχαλόπουλος, Ιωάννα Ρεμεδιάκη, Ευανθία Στιβανάκη, Κλειώ Φανουράκη, Σοφία Φελοπούλου.
Επικοινωνία: Κατερίνα Καρρά. Email: conference@theatre.uoa.gr
Εκ μέρους της Οργανωτικής-Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου
Με τιμή
Καθηγητής Ιωσήφ Βιβιλάκης
Πρόεδρος Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Ε.Κ.Π.Α
Πηγή: Επετειακό Συνέδριο EKΠΑ: Το Κωνσταντινουπολίτικο και Μικρασιατικό Θέατρο έως το 1922 | Mikrasiatis