Αγαπητοί φίλοι και φίλες, αυτό είναι ένα φωτογραφικό ταξίδι στην παράδοση.
Το φωτογραφικό κόνσεπτ περιλαμβάνει παραδοσιακή φορεσιά ενός ακριτικού νησιού, την Κάρπαθο, και φυσικά θα παρουσιάσουμε στοιχεία της ζωής των γυναικών του νησιού και συγκεκριμένα του χωριού Όλυμπος της Καρπάθου, καθώς η γυναίκα έχει τον κύριο και πρωταρχικό λόγο τόσο στις δουλειές όσο και στην κοινωνία της. Μαζί με τη Σίσσυ Πέτρου, η οποία είναι δασκάλα παραδοσιακών χορών και γνώστης της λαογραφίας, δημιουργήσαμε το παρακάτω πρότζεκτ με αγάπη και σεβασμό στην παράδοση. Πριν όμως σας πω το πώς μπορείτε και εσείς να κάνετε ανάλογες φωτογραφίσεις αλλά και τι πρέπει να προσέχετε, ας μάθουμε κάτι για την ιστορία της Ολυμπίτισσας Καρπαθιανής γυναίκας.
Στο νοτιότερο άκρο του Αιγαίου βρίσκεται η ακριτική Κάρπαθος να διατηρεί ολοζώντανα τα πιο πολύτιμα απομεινάρια μιας μακραίωνης παράδοσης. Στο βόρειο τμήμα του νησιού στέκει αγέρωχη, δυσπρόσιτη και απόκοσμη η γραφική Όλυμπος. Πρόκειται για μια μητριαρχική κοινωνία, της οποίας τα μέλη κρατούν ανόθευτη τη φυσιογνωμία του χωριού τους. Η Όλυμπος διατηρεί μια ιδιόμορφη πολιτισμική παράδοση, καθώς οι περισσότερες γυναίκες κάτοικοι έως και σήμερα φορούν την παραδοσιακή ενδυμασία σε καθημερινή βάση και μιλούν την ντοπιολαλιά με πολλά δωρικά στοιχεία. Η Ολυμπίτισσα, με ξεχωριστή αφοσίωση και επιμέλεια, ακολουθεί τα πατροπαράδοτα έθιμα στην απομακρυσμένη αυτή γη. Είναι αφέντρα και έχει τον πρώτο λόγο για θέματα και αποφάσεις του σπιτιού της. Τα παιδιά συνήθιζαν να τα φωνάζουν με το όνομα της μάνας κάτι που επιβεβαιώνει τη σημαντικότητα του ρόλου της για την επιβίωση της κοινωνίας (πχ. ο Μηνάς της Μαριγούλας).
Η Όλυμπος είναι μια αυτάρκης κοινωνία, όπου η γυναίκα αποτελούσε πάντοτε το στυλοβάτη κάθε οικογένειας. Οι άντρες, τα παλαιότερα χρόνια, αναζητούσαν δουλειά στην ξενιτιά και οι γυναίκες έμεναν πίσω, αναλαμβάνοντας όλα τα καθήκοντα: να καλλιεργούν τα χωράφια, να δουλεύουν στους μύλους, να υφαίνουν, να κρατούν το σπίτι και να μεγαλώνουν τα παιδιά. Σήμερα, με την ίδια ακάματη δύναμη και κουράγιο η Καρπάθια γυναίκα είναι υπεύθυνη για την ανατροφή της οικογένειας ,για δουλειές που στον υπόλοιπο κόσμο έχουν ισοπεδωθεί από την αυτοματοποίηση και για την διατήρηση του Ολυμπίτικου Πολιτισμού.
Περνώντας λοιπόν στο θέμα μας, σημαντικό είναι πριν από τέτοιου είδους φωτογραφίσεις να γνωρίζουμε το ιστορικό υπόβαθρο και στοιχεία της ζωής μιας φορεσιάς μέσα στο χρόνο. Έπειτα θα επιλέξουμε μοντέλο, το οποίο θα έχει στυλ και χαρακτηριστικά εναρμονισμένα με τον τόπο της φορεσιάς. Μην ξεχνάμε, πως σημασία έχει το story telling, η κάθε φωτογραφία σας, δηλαδή, θα πρέπει να διηγείται τον τρόπο ζωής της εκάστοτε περιοχής που θέλετε να αναδείξετε. Τέλος θα δώσετε σημασία στον τόπο της φωτογράφισης, ο οποίος θα πρέπει να είναι παρόμοιος με τον τόπο της περιοχής που κατάγετε η φορεσιά, αν φυσικά δεν μπορείτε να πάτε στον ίδιο.
Είμαι σίγουρος πως έχετε αρκετή φαντασία και μπορείτε να δημιουργήσετε πολύ όμορφα concepts, τα οποία θα αναδείξουν την πλούσια και όμορφη παράδοση των ελληνικών περιοχών.
Θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας. Να είστε δημιουργικοί, γεμάτοι όρεξη και χαμόγελο!
Απολαύστε το φωτογραφικό οδοιπορικό !
Ονομάζομαι Χρήστος Λαρισαίος. Είμαι αθεράπευτα ρομαντικός τόσο ως χαρακτήρας, όσο και ως καλλιτέχνης. Οι σπουδές μου αφορούν τη φωτογραφία, τη βιντεογραφία και τη χρήση δημιουργικών προγραμμάτων. Βρίσκω ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο πορτραίτο και γι΄ αυτό έχω ειδικευτεί σε αυτό. Σαγηνεύομαι και από την ιερότητα των εκκλησιαστικών εικόνων και των μορφών και ασχολούμαι επαγγελματικά και με το εκκλησιαστικό φωτορεπορτάζ τα τελευταία 5 χρόνια. Λατρεύω την ελληνική φύση, το ελληνικό καλοκαίρι και την ελληνική παράδοση. Οι καταβολές μου κρατούν από δύο πανέμορφους τόπους της Ελλάδας, το Παλαιόκαστρο της Ελασσόνας και την Κεφαλόβρυση Τριφυλίας.