Ξεκίνησε την ενασχόληση της με τη μουσική από την ηλικία των 10 ετών παίζοντας τουμπελέκι .
Η Αναστασία Κοσμίδου, έλκει την καταγωγή της από την Ανατολική Θράκη και συγκεκριμένα από τις Σαράντα Εκκλησίες . Οι πρώτες της επιρροές ήταν από το οικογενειακό περιβάλλον και παρόλο που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, η επαφή της με την παράδοση δεν ήταν ξεκομμένη . Οι γονείς της, μέλη του πολιτιστικού σωματείου Θρακική εστία Θεσσαλονίκης, έμμεσα της έδωσαν το ερέθισμα να γνωρίσει δυο αξιόλογους μουσικούς τον Γιάννη Στρίγκο και Γιάννη Ντομπρίδη και δίπλα τους να έρθει σε επαφή με τη θρακιώτικη παράδοση.
Είναι αυτοδίδακτη οργανοπαίκτης παραδοσιακών κρουστών και από την ηλικία των 13 ετών μαζί με τον αδερφό της, Νεκτάριο, που έπαιζε Ούτι, λάμβαναν μέρος σε συνεστιάσεις , χοροεσπερίδες και χορευτικές εκδηλώσεις που γινόταν στα πλαίσια δράσεων της Θρακικής εστίας Θεσσαλονίκης , και όχι μόνο.
Με το πέρασμα των χρόνων απέκτησε το πρώτο της κασετοφωνάκι και ξεκίνησε, έτσι, τις πρώτες της ηχογραφήσεις, αρχικά στο ετήσιο φεστιβάλ της χορευτικής ομάδας των φοιτητικών εστιών Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στα γύρω χωριά, κυρίως του Κιλκίς. Αργότερα, ως μέλος της ερευνητικής ομάδας του Κέντρου Μελέτης Παραδοσιακών Χορών «Κύκλος», είχε την ευκαιρία να αποτελεί μέλος ομάδας της επιτόπιας μουσικής καταγραφής και σε άλλες περιοχές της βορείου Ελλάδος.
Κάποιες από τις σημαντικότερες στιγμές που ξεχωρίζει στην πορεία της είναι οι συμμετοχές της στο λαϊκό χειμώνα του Γιώργη Μελική από το 1990 κι έπειτα, οι συμμετοχές της σε εκδηλώσεις, χοροεσπερίδες στον απόδημο Ελληνισμό του Καναδά και της Αμερικής από το 2005 καθώς και στον διαγωνιστικό φεστιβάλ FDF που πραγματοποιείται από την Μητρόπολη του San Fransisco της δυτικής Αμερικής από το 2009, με 4 βραβεύσεις. Η συμμετοχή της στην εκδήλωση «Ένα τραγούδι για τη Θράκη» στο Ηρώδειο, τον Οκτώβρη του 2017, με τιμώμενο πρόσωπο τον Χρόνη Αηδονίδη , και επί σκηνής τον Γιώργο Νταλάρα , Ελένη Βιτάλη , Δημήτρη Μπάση και Ανδρέα Κατσιγιάννη, αποτελεί επίσης μία σημαίνουσα στιγμή για εκείνη.
Έχει γνωρίσει και συνεργαστεί με αξιόλογους μουσικούς όπως: Γιάννης Στρίγκος από την Αγία Ελένη Σερρών , Γιάννης Ντομπρίδης από τη Λάδη Διδυμοτείχου , Θωμάς Πάτμος και Δημήτρης Μαμούτης από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, Σταμάτης Δημτσούδης και ο Δημήτρης Ιτούδης από το Νέο Μοναστήρι Δομοκού, την οικογένεια Ψαθάδων από την Νάουσα, την οικογένεια Δεμίση από Ξεροπόταμο Δράμας , τις οικογένειες Θανάση Σέρκου, Βαγγέλη Γευγελή από την Γουμένισσα Κιλκίς και πολλούς άλλους. Έχει συνεργαστεί επίσης, με πολλούς χοροδιδασκάλους όπως: Γιάννης Πραντσίδης, Ανδρέας Παπουκίδης , Κυριάκος Μωυσίδης , Γιάννης Μίχος και Δημήτρης Μπαρμπαρούσης (σεμινάρια ελληνικών παραδοσιακών χορών σε Γερμανία).
Στην 30ετή πορεία της πειραματίστηκε με διάφορα μουσικά όργανα όπως π.χ. πνευστά , έγχορδα. Kυρίως όμως με τα κρουστά , που είναι και τα βασικά όργανα ενασχόλησής της, κατάφερε σε ικανοποιητικό βαθμό να πλησιάσει όσο πιο κοντά το ύφος της κάθε περιοχής της Ελλάδος.
*Απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς την γραπτή άδεια του adeti.gr, διαβάστε τους όρους εδώ.