Μήτσου Πέτρος

Η μουσική είναι ένας ηθικός κανόνας. Δίνει ψυχή στο σύμπαν, φτερά στη σκέψη,
απογειώνει τη φαντασία, χαρίζει χαρά στη λύπη και ζωή στα πάντα.

Μήτσου Πέτρος

Μήτσου Πέτρος
Μήτσου
Πέτρος
Αγγείον/Γκάιντα/Τουλούμι/Τσαμπούνα
Ζουρνάς/Πίπιζα
Καβάλι
Κιθάρα
Μαντολίνο

Ο Πέτρος Μήτσου γεννήθηκε στη Λευκάδα στις 21/9/1991. Από πολύ μικρή ηλικία η ενασχόληση του με τη μουσική και τον ελληνικό παραδοσιακό χορό ήταν έκδηλη καθώς ξεκινά τα πρώτα μαθήματα θεωρίας και πράξης στη Φιλαρμονική Εταιρεία Λευκάδας, σπουδάζει τα βαρύτονα μουσικά όργανα (τρομπόνι-ευφώνιο) και συμμετέχει σε πολιτιστικά σωματεία του τόπου. Οι μουσικές και χορευτικές του επιρροές γύρω από την ελληνική παραδοσιακή μουσική και το χορό ξεκινούν από νωρίς καθώς το οικογενειακό του περιβάλλον και συγκεκριμένα ο πατέρας του (Ανδρέας Μήτσου) διατελεί επί σειρά ετών χοροδιδάσκαλος και καθηγητής βυζαντινής μουσικής. Ταυτόχρονα φοιτά στο Μουσικό Σχολείο Λευκάδας όπου και διακρίνεται στα έγχορδα μουσικά όργανα (μαντολίνο-πρώτο πανελλαδικό βραβείο) και στη Φιλαρμονική Εταιρεία Λευκάδας (σπουδές σε ανώτερα θεωρητικά μαθήματα) ενώ ενισχύει τη τοπική κουλτούρα και παράδοση του νησιού σε όλες της τις εκφάνσεις(χορωδίες, μαντολινάτες, τραγούδι-χορό-μουσικά όργανα).

Σε ηλικία 18 ετών εισάγεται στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παράλληλα μελετά τα παραδοσιακά πνευστά όργανα (γκάιντα, τσαμπούνα, ασκομαντούρα, καβάλι, ζουρνά) δίπλα σε καταξιωμένους δασκάλους τόσο εντός Ελλάδος αλλά και εκτός, με κύριο δάσκαλο του τον διεθνούς φήμης καθηγητή γκάιντας και διευθυντή της κρατικής ορχήστρας της Σόφιας, Ιvan Kostov, καθώς αποτελεί και μέλος ποικίλων χορευτικών ομάδων-σωματείων όπου και γαλουχείται στο εύρος του ελληνικού παραδοσιακού χορού και της μουσικής. Ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Τμήμα Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο "Εθνομουσικολογία και Πολιτισμική Ανθρωπολογία". Παράλληλα παρακολουθεί πλήθος σεμιναρίων και πραγματοποιεί έρευνα και συστηματικές μελέτες για τη διάδοση και καταγραφή της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και των χορών με κύριο πεδίο εξειδίκευσης και έρευνας τα Επτάνησα και τη Στερεά Ελλάδα.Είναι μάλιστα επί σειρά ετών κανταδόρος της ιστορικής Αγιομαυρίτικης Παρέας καθώς και ιδρυτικό μέλος του μουσικού σχήματος Cantadore .

 Όλα αυτά τα χρόνια έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους μουσικούς και χοροδιδασκάλους εντός και εκτός Ελλάδας ενώ έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις στο Ηρώδειο , στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών-Θεσσαλονίκης, στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, στο ιστορικό θέατρο "Δόρα Στράτου", στο Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ Λευκάδας, στην ελληνική ραδιοφωνία και τηλεόραση και σε παγκόσμια και διεθνή φεστιβάλ.

Σήμερα διδάσκει μαθητές που επιθυμούν να γνωρίσουν τα αερόφωνα παραδοσιακά πνευστά(γκάιντα, τσαμπούνα, ζουρνά, καβάλ ,φλογέρα) και έγχορδα (μαντολίνο-κιθάρα) μουσικά όργανα, το τετράφωνο τραγούδι, τον ελληνικό παραδοσιακό χορό. Τέλος διατελεί έως σήμερα καλλιτεχνικός διευθυντής-μαέστρος της μικτής τετράφωνης χορωδίας και της μαντολινάτας του Συλλόγου Λευκαδίων Ηλιούπολης, της χορωδίας της Ένωσης Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας, της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδος καθώς και των μουσικών συνόλων αυτής(μικτή τετράφωνη χορωδία, παιδική χορωδία, συμφωνική μαντολινάτα, μουσικό σύνολο κανταδόρων).

Κεντρική σκέψη του είναι ότι η αγάπη για την τέχνη, την δημιουργία, την ελληνική μας παράδοση αποτελεί το εφαλτήριο για να γνωρίσουμε καλύτερα τις ρίζες μας και  κατ’ επέκταση τον ίδιο μας τον εαυτό. Με σεβασμό στα βιώματα μας πρέπει εμείς οι ίδιοι να προχωρήσουμε μπροστά την διαρκώς εξελισσόμενη και πολυποίκιλη-πλούσια παράδοση του τόπου μας.

 

*Απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς την γραπτή άδεια του adeti.gr, διαβάστε τους όρους εδώ.

Ο χορός και η μουσική είναι ήθος, μεράκι, άσκηση, πολιτισμός, παιδεία, είναι τρόπος ζωής!

Ενδιαφέρεστε για τον Μουσικό;

Επικοινωνία με Μουσικό

Επικοινωνία με Μουσικό

Εαν ενδιαφέρεστε για τον μουσικό, παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

Είσαι και συ καλλιτέχνης παραδοσιακής μουσικής;

Διαβάστε

info@adeti.gr

www.adeti.gr

Newsletter

Newsletters

Newsletters

Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.