Παράσχος Δημήτρης

Η μουσική είναι ένας ηθικός κανόνας. Δίνει ψυχή στο σύμπαν, φτερά στη σκέψη,
απογειώνει τη φαντασία, χαρίζει χαρά στη λύπη και ζωή στα πάντα.

Παράσχος Δημήτρης

Παράσχος Δημήτρης
Παράσχος
Δημήτρης
Κλαρίνο
Τραγούδι

Ο Δημήτρης Παράσχος, αυτοδίδακτος οργανοπαίκτης παραδοσιακού κλαρίνου, γεννήθηκε στην Πτολεμαϊδα Κοζάνης. Αργότερα εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Με καταγωγή από το βλαχοχώρι του Βοΐου Κοζάνης, την "Πιπιλίστα" (Νάματα) και τόπο διαμονής πια τα Παλατίτσια Ημαθίας...

...σήμερα, ο Δημήτρης Παράσχος αισθάνεται τυχερός που έχει παράλληλα βιώματα και μουσικές καταβολές από διαφορετικούς τόπους, στοιχεία που έχουν επηρεάσει και τις επιλογές του. Νεαρός αποφοίτησε από τη φαρμακευτική σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, σπουδές που εξασκεί έως και σήμερα στο φαρμακείο που διατηρεί. Νεαρότερος είχε ξεκινήσει να πειραματίζεται με τον ήχο του κλαρίνου, ενίοτε και του σαξόφωνου, κυρίως με στόχο να αποδώσει μελωδίες από τον τόπο του. Η ενασχόληση με την παραδοσιακή μουσική τον οδήγησε σε μια βαθύτερη γνωριμία με την Κεντρική και τη Δυτική Μακεδονία, καθώς η προσωπική ταυτότητα φαίνεται εδώ να είναι εντονότερη λόγω καταγωγής. Επηρεασμένος από την παλιά σχολή μουσικών (Αδαμόπουλος κ. ά. ) και αν και αυτοδίδακτος, με το μουσικό σχήμα που διατηρεί έχει εκδώσει περισσότερες από 40 δισκογραφικές δουλειές.

Στο ενεργητικό του Δημήτρη Παράσχου προστίθενται και δεκάδες συμμετοχές σε φεστιβάλ, διοργανώσεις τοπικού και πανελλαδικού χαρακτήρα, εμφανίσεις στο εξωτερικό, τηλεοπτικές εμφανίσεις ("Έχει Γούστο" με τη Μπήλιω Τσουκαλά, "Ο τόπος και το τραγούδι του" του Γιώργη Μελίκη, κανάλια της Κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας) αλλά και συνεργασίες με κορυφαίους συνεχιστές της παραδοσιακής μουσικής (όπως Σάββας Σιάτρας, Κώστας Τζίμας, Γρηγόρης Καψάλης, Ντάγκαλας Χρήστος, Γιώργος Μανέκας κ.ά.). Ιδιαίτερη στιγμή η συμμετοχή του στο Ηρώδειο στα μυστικά της Εγνατίας με το Νίκο Κυπουργό (2018). 

Ο Δημήτρης Παράσχος, με διακρίσεις από συλλόγους και φορείς πολιτισμού και βραβευμένος πολλαπλά από τον Αμερικανικό θεσμό FDF, έχει ασχοληθεί και με την συγγραφή μελετών για τον τόπο καταγωγής του, θεωρώντας πως είναι χρέος του καθένα και πρώτα για τον εαυτό του, να αναζητά την αλήθεια. Έχει συγγράψει σε εφημερίδες και περιοδικά ποικίλα άρθρα ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου.  

Βιολογικά όσο υπάρχει Παλμός ,υπάρχει και Άνθρωπος. Υπάρχει Μουσική, υπάρχει και Ζωή.
Videos
Gallery
Παράσχος Δημήτρης

Ενδιαφέρεστε για τον Μουσικό;

Επικοινωνία με Μουσικό

Εαν ενδιαφέρεστε για τον μουσικό, παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

Είσαι και συ καλλιτέχνης παραδοσιακής μουσικής;

Εκδηλώσεις Μουσικού

08
Μάιος
2021
21:00
ΔΩΡΕΑΝ

YouTube Live Streaming

Διαδικτυακή Συναυλία

Live Ηπειρώτικα και Γρεβενιώτικα
18
Απρ
2021
21:00
10€

Live streaming

L I V E  "Του γλεντιού και της παρέας ανταμώματα"
 
Παραδοσιακό Γλέντι την Παραμονή Χριστουγέννων!
24
Δεκ
2020
21:00
ΔΩΡΕΑΝ

Online

Ένα γλέντι ανοιχτό για όλον τον κόσμο από τους Φ.Τράσια, Δ. Παράσχο & παρέα εξαιρετικών μουσικών!

Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων
03
Δεκ
2020
19:45

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιστημονικής Εταιρίας Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων, συνεπές στους ιδρυτικούς της σκοπούς, διοργανώνει τη δεύτερη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα:

Σελίδες

Διαβάστε

info@adeti.gr

www.adeti.gr

Newsletter

Newsletters

Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.