Παράσχος Δημήτρης

Η μουσική είναι ένας ηθικός κανόνας. Δίνει ψυχή στο σύμπαν, φτερά στη σκέψη,
απογειώνει τη φαντασία, χαρίζει χαρά στη λύπη και ζωή στα πάντα.

Παράσχος Δημήτρης

Παράσχος Δημήτρης
Παράσχος
Δημήτρης
Κλαρίνο
Τραγούδι

Ο Δημήτρης Παράσχος, αυτοδίδακτος οργανοπαίκτης παραδοσιακού κλαρίνου, γεννήθηκε στην Πτολεμαϊδα Κοζάνης. Αργότερα εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Με καταγωγή από το βλαχοχώρι του Βοΐου Κοζάνης, την "Πιπιλίστα" (Νάματα) και τόπο διαμονής πια τα Παλατίτσια Ημαθίας...

...σήμερα, ο Δημήτρης Παράσχος αισθάνεται τυχερός που έχει παράλληλα βιώματα και μουσικές καταβολές από διαφορετικούς τόπους, στοιχεία που έχουν επηρεάσει και τις επιλογές του. Νεαρός αποφοίτησε από τη φαρμακευτική σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, σπουδές που εξασκεί έως και σήμερα στο φαρμακείο που διατηρεί. Νεαρότερος είχε ξεκινήσει να πειραματίζεται με τον ήχο του κλαρίνου, ενίοτε και του σαξόφωνου, κυρίως με στόχο να αποδώσει μελωδίες από τον τόπο του. Η ενασχόληση με την παραδοσιακή μουσική τον οδήγησε σε μια βαθύτερη γνωριμία με την Κεντρική και τη Δυτική Μακεδονία, καθώς η προσωπική ταυτότητα φαίνεται εδώ να είναι εντονότερη λόγω καταγωγής. Επηρεασμένος από την παλιά σχολή μουσικών (Αδαμόπουλος κ. ά. ) και αν και αυτοδίδακτος, με το μουσικό σχήμα που διατηρεί έχει εκδώσει περισσότερες από 40 δισκογραφικές δουλειές.

Στο ενεργητικό του Δημήτρη Παράσχου προστίθενται και δεκάδες συμμετοχές σε φεστιβάλ, διοργανώσεις τοπικού και πανελλαδικού χαρακτήρα, εμφανίσεις στο εξωτερικό, τηλεοπτικές εμφανίσεις ("Έχει Γούστο" με τη Μπήλιω Τσουκαλά, "Ο τόπος και το τραγούδι του" του Γιώργη Μελίκη, κανάλια της Κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας) αλλά και συνεργασίες με κορυφαίους συνεχιστές της παραδοσιακής μουσικής (όπως Σάββας Σιάτρας, Κώστας Τζίμας, Γρηγόρης Καψάλης, Ντάγκαλας Χρήστος, Γιώργος Μανέκας κ.ά.). Ιδιαίτερη στιγμή η συμμετοχή του στο Ηρώδειο στα μυστικά της Εγνατίας με το Νίκο Κυπουργό (2018). 

Ο Δημήτρης Παράσχος, με διακρίσεις από συλλόγους και φορείς πολιτισμού και βραβευμένος πολλαπλά από τον Αμερικανικό θεσμό FDF, έχει ασχοληθεί και με την συγγραφή μελετών για τον τόπο καταγωγής του, θεωρώντας πως είναι χρέος του καθένα και πρώτα για τον εαυτό του, να αναζητά την αλήθεια. Έχει συγγράψει σε εφημερίδες και περιοδικά ποικίλα άρθρα ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου.  

*Απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς την γραπτή άδεια του adeti.gr, διαβάστε τους όρους εδώ.

Βιολογικά όσο υπάρχει Παλμός ,υπάρχει και Άνθρωπος. Υπάρχει Μουσική, υπάρχει και Ζωή.
Videos
Gallery
Παράσχος Δημήτρης

Ενδιαφέρεστε για τον Μουσικό;

Επικοινωνία με Μουσικό

Επικοινωνία με Μουσικό

Εαν ενδιαφέρεστε για τον μουσικό, παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

Είσαι και συ καλλιτέχνης παραδοσιακής μουσικής;

Εκδηλώσεις Μουσικού

Γλέντι Καλοχώρι Λάρισας | Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Καλοχωρίου | 25 Αυγούστου 2023
25
Αυγ
2023
21:00

Καλοχώρι Λάρισας

Ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Καλοχωρίου διοργανώνει γλέντι στις 25 Αυγούστου 2023 και ώρα 21:00, στο Καλοχώρι Λάρισας.

Γλέντι με χάλκινα και βιολιά στο Αργυροπούλι Λάρισας την 25η Μαρτίου
25
Μαρ
2023
16:00

Το χωριό Αργυροπούλι, φέτος την ημέρα της Eθνικής Eπετείου της 25ης Μαρτίου, σας επιφυλάσσει ένα αξέχαστο γλέντι με χάλκινα και βιολιά!

Ιn Thessaloniki Culture Festival
12
Μαρ
2023
19:00
10 €

Το 1 ο In Thessaloniki Culture Festival έρχεται στις 12 Μαρτίου στα Λαδάδικα, στο κέντρο της πόλης, στο Eightball Club & Live Stage, αναδεικνύοντας την παραδοσιακή μουσική με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους μουσικούς!

Η Καστοριά γιορτάζει παραδοσιακά!
10
Νοε
2022
22:00
5€

Prague Live Stage, Καστοριά

Ο προοδευτικός εξωραϊστικός σύλλογος Νέας Λεύκης σας προσκαλεί όλους και όλες στο παραδοσιακό γλέντι που διοργανώνει στις 10 Νοεμβρίου, στις 10 το βράδυ στο PRAGUE Live Stage στη Καστοριά.

Σελίδες

Διαβάστε

info@adeti.gr

www.adeti.gr

Newsletter

Newsletters

Newsletters

Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.