Γεννήθηκε το 1994 στη Ρόδο, και μεγάλωσε στο χωριό Κοσκινού. Από μικρό παιδί μυήθηκε στο παραδοσιακό χορό και τη μουσική, αρχικά ως θεατής στο Θέατρο Νέλλης Δημόγλου, ενώ μεγαλώνοντας έμαθε χορό από τον γνωστό χοροδιδάσκαλο και πατέρα του, Βαγγέλη Τζέλλο.
Πρώτη του επαφή με τη μουσική ήταν το πιάνο με δασκάλα την Σένη Εμμανουήλ. Παράλληλα στην εφηβεία, ξεκίνησε να παίζει κιθάρα ως αυτοδίδακτος και δημιούργησε ένα ροκ σχήμα με το οποίο έπαιζε στα μαθητικά χρόνια.
Το 2012, ως φοιτητής άρχισε τη συστηματική του ενασχόληση με τον παραδοσιακό χορό, ενώ ταυτόχρονα άρχισε να μαθαίνει λύρα. Μελέτησε τη Δωδεκανησιακή μουσική με επίκεντρο τη Ρόδο, και ξεκινάει να διδάσκει χορό υπό την επιτήρηση του δασκάλου του. Πάνω σε έναν παλιό 12χορδο Κεμανέ Καππαδοκίας, τον οποίο πήρε από τη γιαγιά του ξεκίνησε τα πρώτα βήματα στη λύρα.
Αργότερα έπιασε στα χέρια του τη πρώτη του κρητική λύρα. Έκανε μαθήματα στον δάσκαλο Γιώργο Παραγιό για περίπου 3 μήνες, και έπειτα συνέχισε μόνος του, με καρπάθικη και κρητική λύρα.
Προς το τέλος της φοίτησης του, ασχολήθηκε με το ροδίτικο μαντολίνο και το δωδεκανησιακό λαούτο (καλύμνικο, ροδίτικο) και ξεκίνησε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα, σε χορούς, πανηγύρια, γάμους και βαφτίσεις.
Έπειτα από μια περίοδο 3 χρόνων συνεχόμενων εμφανίσεων στο νησί, και με συνεργασίες με πολλούς καλλιτέχνες του νησιού, ξεκινάει τη πρώτη του δισκογραφική δουλειά.
Ερευνά συστηματικά τη λαογραφία της Ρόδου, ενώ μαζεύει στη κατοχή του ένα μεγάλο αριθμό λαογραφικών βιβλίων με θέμα τη Ρόδο, από τα οποία αντλεί πληροφορίες του παραδοσιακού τρόπου χορού και μουσικής. Συλλέγει παλιές ηχογραφήσεις και βίντεο, από διάφορες πηγές όπως από την Ιταλοκρατία, αρχεία του Κράτους, Περιηγητές, και ηχογραφήσεις των μεγαλύτερων σε ηλικία μουσικών της Ρόδου. Κάνει συλλογή από παλιές φωτογραφίες, και αναλύει τη Ροδίτικη λύρα με σκοπό την επανένταξη της, κάτι το οποίο έκανε ο Γιάννης Κλαδάκης πολλά χρόνια νωρίτερα, με σκοπό την εγκυροποίηση των αποτελεσμάτων αυτών. Αφού εντοπίζει ένα τέτοιο παλιό όργανο, το οποίο είχε καταγράψει ο Samuel Baud Bovy στο βιβλίο του «Τραγούδια των Δωδεκανήσων» , του λυριστή Δημήτρη Ποντίκα, φτιάχνει ένα ακριβές αντίγραφο.
Έπειτα, επιλέγει 2 από τις παλαιότερες και αυθεντικότερες «Σούστες» της Ρόδου, συγκεκριμένα από το χωριό Απολακκιά, και τις ηχογραφεί. Συμπαραστάτης του σε αυτή τη προσπάθεια ήταν ο Νίκος Οικονομίδης, ο οποίος δημοσιοποίησε το αποτέλεσμα αυτό στο Youtube ως «Σούστα από τη Νότια Ρόδο».
Στη συνέχεια, ξεκίνησε της ηχογραφήσεις για τον χορό «Κρητικό» της Ρόδου, ενώ ξεκίνησε τη παραγωγή ενός δίσκου με παραδοσιακά τραγούδια της Ρόδου.
Διατηρεί κανάλι στο Youtube στο οποίο δημοσιοποιεί όλα τα μουσικά αρχεία της Ρόδου, Ροδίτες μουσικούς και εν συνεχεία μεγάλους Δωδεκανήσιους μουσικούς.
Ο Νίκος Τζέλλος παίζει Δωδεκανησιακή λύρα, Κρητική λύρα, Μαντολίνο, Νησιώτικο Λαούτο, ενώ ασχολείται με τη τσαμπούνα(5:1) και το βιολί.
Διδάσκει παραδοσιακούς χορούς μαζί με τον πατέρα του Βαγγέλη Τζέλλο, ενώ έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια στην Ευρώπη, για τη διδασκαλία Ελληνικών χορών. Δίνει έμφαση στους Ροδίτικους χορούς, στο σωστό τρόπο και ύφος που πρέπει να χορεύονται.
Μουσικές επιρροές:
Γιάννης Παυλίδης, Μικές Τσουνιάς, Μηνάς Παπαμηνάς, Γιάννης Κλαδάκης, Στέφανος Λεβέντης, Σάββας Φλεβάρης, Ηλίας Αναστασιάδης, Κώστας Ισκάς, Μιχάλης Ζωγραφίδης, Δημήτρης Περσελής, Σάββας Περσελής και πολλοί άλλοι άγνωστοι μουσικοί του τόπου μας οι οποίοι μας άφησαν την θύμιση τους μέσα από τη μουσική τους.
*Απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς την γραπτή άδεια του adeti.gr, διαβάστε τους όρους εδώ.