Ιωάννου Δημήτρης

Χορός είναι η κάθετη έκφραση
οριζόντιων επιθυμιών.

Ιωάννου Δημήτρης

Ιωάννου Δημήτρης
Ιωάννου
Δημήτρης

Ο Δημήτρης Ιωάννου γεννήθηκε το 1953 στην Όρμα Αριδαίας.

Είναι έγγαμος με τρία παιδιά και εργάστηκε στην Εθνική Τράπεζα από το 1980.
Δραστηριοποιείται από το 1969 στο χώρο της Ελληνικής μουσικοχορευτικής παράδοσης. Συγκεκριμένα, ιδρύει την πρώτη χορευτική ομάδα στην Αριδαία, τους «Ακρίτες Αλμωπίας»,το 1971 και πρωτοστατεί τα επόμενα χρόνια στην ίδρυση πάνω από δέκα μορφωτικών συλλόγων της περιοχής. Αρθρογραφεί πολλές φορές και κατ’ επανάληψη σε τοπικές εφημερίδες και περιοδικά με θέματα λαογραφίας. Επίσης, οργανώνει ζωντανές εκπομπές στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση με θέμα τη λαϊκή ζωή και παράδοση της Αλμωπίας. Συνεργάζεται με πάρα πολλούς συλλόγους και φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για την ανάδειξη της ντόπιας Μακεδονικής παράδοσης. Παρουσιάζει εισηγήσεις του σε πάνω από πενήντα σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό κατά την περίοδο 1980-90.
Το 1998 ιδρύει σχολείο εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων στην Αριδαία, το 2000 την Περιβαλλοντική Ομάδα και την Ομάδα Ανθρώπινης Αλληλεγγύης. Πρόσφατα εκδίδει το αποτέλεσμα μακρόχρονης μελέτης και έρευνας σε ένα CD με τον τίτλο “Μακεδονικές Μουσικές Ρίζες», με μουσικά στοιχεία από τις αρχές του 20
ου αιώνα και με αναφορά στο δίγλωσσο στίχο.
Είναι μέλος της ΔΟΛΤ και του Ελληνικού τμήματος CIOFF, του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Αριδαίας και της ΝΕΛΕ Νομαρχιακής
Αυτοδιοίκησης Πέλλας. Είναι Διευθυντής εδώ και 14 χρόνια του Διεθνούς Λαογραφικού Φεστιβάλ CIOFF «ΑΚΡΙΤΕΙΑ». Με την ιδιότητα του Προέδρου του Πολιτιστικού Λαογραφικού Ομίλου «Ακρίτες Αλμωπίας», δραστηριοποιείται έντονα σε τομείς όπως ο χορός, η μουσική, η αναπαράσταση εθίμων, οι λαϊκές εκδηλώσεις, η διαπαιδαγώγηση των νέων μέσα από τη λαϊκή παράδοση και την ιστορία του τόπου. Κοντά του διδάχθηκαν την τοπική μουσικοχορευτική παράδοση πάνω από είκοσι δάσκαλοι Μακεδονικών χορών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αγωνίσθηκε από την πρώτη στιγμή για την ανάδειξη της ντόπιας μουσικοχορευτικής παράδοσης της Κεντρικής Μακεδονίας, μέσα από αντιξοότητες και λαθεμένες πολιτικές αντιλήψεις για το Μακεδονικό ζήτημα. Πρώτος παρουσίασε δημόσια, στοιχεία από τη ντόπια 
Μακεδονική λαογραφία, αντιμετωπίζοντας συχνά εχθρική και απειλητική κριτική. Με πείσμα και μαχητικότητα, έρευνα και μελέτη, σεβασμό στην παράδοση, αντιπαραθέτοντας στοιχεία ακράδαντα για την πίστη και τη συνείδηση των ντόπιων Μακεδόνων, έπεισε σιγά-σιγά πρώτα τους τοπικούς παράγοντες και στη συνέχεια το πανελλήνιο για την αξία και την αυθεντικότητα της τοπικής παράδοσης των δίγλωσσων Μακεδόνων.

Σήμερα, παραμένει αυθεντικός, ρομαντικός και φανατικός πολέμιος της εκμετάλλευσης και εμποροποίησης των παραδοσιακών στοιχείων, κυρίως, όταν αυτά αλλοιώνονται και αναπαράγονται με υστεροβουλία και ιδιοτέλεια.

Κατηγορίες Χορών
Μακεδονικοί Παραδοσιακοί Χοροί

Ενδιαφέρεστε για τον Χοροδιδάσκαλο;

Επικοινωνία με Χοροδιδάσκαλο

Εαν ενδιαφέρεστε για τον χοροδιδάσκαλο, παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

Διδάσκεις παραδοσιακούς χορούς;

Διαβάστε

info@adeti.gr

www.adeti.gr

Newsletter

Newsletters

Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.