ΤΑΣΟΣ Λ. ΒΑΛΚΑΝΗΣ: η νέα γενιά μίας ιστορικής μπάντας | PODCAST

Όποιος δε θυμάται το παρελθόν του,
είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει.

ΤΑΣΟΣ Λ. ΒΑΛΚΑΝΗΣ: η νέα γενιά μίας ιστορικής μπάντας | PODCAST

ΤΑΣΟΣ Λ. ΒΑΛΚΑΝΗΣ: η νέα γενιά μίας ιστορικής μπάντας | PODCAST

Τα χάλκινα πνευστά εμφανίστηκαν στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας περίπου στα τέλη του 19ου αιώνα, προήλθαν από τις τούρκικες στρατιωτικές μπάντες και εκτόπισαν σταδιακά, τα προϋπάρχοντα όργανα, τη φλογέρα, το λαούτο, το βιολί και το ντέφι κτλ. μέχρι που επικράτησαν και θεωρούνται σήμερα, τα πλέον αντιπροσωπευτικά μουσικά όργανα στην παραδοσιακή μουσική της δυτικής Μακεδονίας. Μία από τις επικρατέστερες μπάντες της περιοχής είναι η μπάντα της Φλώρινας των αδελφών Βαλκάνη.

Στο αντέτι, έχουμε τη χαρά και την τιμή να συναντούμε «ψηφιακά» τον Τάσο Βαλκάνη, το νεότερο μέλος της μπάντας, και να συζητάμε μαζί του όχι μόνο για την πορεία της μπάντας αλλά γενικότερα για την ενασχόλησή του με την παραδοσιακή μουσική. Πριν ακούσετε το νέο ηχητικό άρθρο, μάθετε περισσότερα για τον Τάσο Βαλκάνη, μέσα από το προφίλ του στο αντέτι, στο 1ο Ψηφιακό Δίκτυο Παράδοσης & Πολιτισμού, εδώ. 

Ακούστε όλη τη συνέντευξη εδώ.

PODCAST

Αγαπητέ Τάσο, σε καλωσορίζουμε στο αντέτι! Είσαι μέλος μίας ιστορικής μπάντας, της μπάντας της Φλώρινας των Αδελφών Βαλκάνη. Πες μας λίγο για την πορεία της μπάντας.

-Τ.Β.: Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση. Η Μπάντα της Φλώρινας των Αδελφών Βαλκάνη ιδρύθηκε το 1960 από τον Τάσο Σ. Βαλκάνη ο οποίος καταγόταν από το Εμπόριο Πτολεμαίδας του Ν. Κοζάνης,  Διευθυντής τότε της Φιλαρμονικής του Δήμου Φλώρινας και Μουσικός της Λαικής Παράδοσης. Στη συνέχεια ενσωματώνονται στη Μπάντα τα δύο παιδιά του ο Γιώργος και ο Λάζαρος οι οποίοι κάνουν την υπέρβαση και συνεργάζονται με διάφορους καλλιτέχνες της λαικής σκηνής. Σήμερα οι δύο συνονόματοι τρομπετίστες έχοντας πολλά ακούσματα και γεννημένοι μέσα σε οικογένειες μουσικών έχουν μεταφέρει τον τοπικό ήχο σε άλλη ΄΄διάσταση΄΄.

 

ΜΠΑΝΤΑ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΒΑΛΚΑΝΗΣήμερα, ποια είναι η σύνθεσή της;

-Τ.Β.: Η σημερινή σύνθεση της Μπάντας έχει ως εξής: Βαλκάνης Λάζαρος: Κλαρίνο – Σαξόφωνο, Βαλκάνης Λ. Αναστάσιος: Τρομπέτα, Βαλκάνης Γ. Αναστάσιος: Τρομπέτα, Κωστόπουλος Λάζαρος: Τρομπόνι, Κόντης Ευάγγελος: Ακορντεόν – Αρμόνιο, Σαμαράς Αθανάσιος: Τύμπανα – Κρουστά.

Πολύ ωραία. Και σε ποιες περιοχές δραστηριοποιείστε; Ποιο είναι το γεωγραφικό εύρος της μπάντας;

-Τ.Β.: Η Μπάντα της Φλώρινας των αδελφών Βαλκάνη δραστηριοποιείται κυρίως στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Όμως η εμβέλειά της είναι πανελλήνια διότι καλείται να συμμετέχει σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις οι οποίες λαμβάνουν χώρα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Επίσης κάνει εμφανίσεις και σε χώρες του εξωτερικού τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Βόρεια Αμερική και Αυστραλία.

Ακούστε όλη τη συνέντευξη εδώ.

 

Από τα μέσα του 20ου αιώνα περίπου, λοιπόν, η μπάντα της Φλώρινας διανύει μία σταθερή πορεία και εσύ αποτελείς τη νεότερη γενιά. Είναι καμιά φορά περιοριστικό αυτό καλλιτεχνικά;

-Τ.Β.: Δεν νομίζω, διότι τόσο εγώ όσο και τα υπόλοιπα μέλη της Μπάντας προσπαθούμε να ανεβάζουμε το επίπεδό της με παράλληλη μουσική καλλιέργεια από μέρος μας, κάνοντας ακόμα και καινοτομίες.        

Τι εννοείς καινοτομίες;

-Τ.Β.: Παρεμβάσεις και αλλαγές σε κάποια σημεία επάνω στο καθιερωμένο και σύνηθες, χωρίς να  αλλάξει επί της ουσίας η φυσιογνωμία του, όπως π.χ. η παρουσία νέων μουσικών οργάνων (ευφώνιο, πλήκτρα, κιθάρα) τα όποία δεν υπήρχαν στην κλασική παραδοσιακή ορχήστρα, με αποτέλεσμα την διαφοροποίηση των ακουσμάτων. Αυτό συνετέλεσε ώστε να γίνει αποδεκτή η μουσική από την νεολαία.

Τάσο, προέρχεσαι από μία γενιά αυτοδίδακτων ή μαθητευόμενων οργανοπαικτών. Βέβαια εσύ έχεις και ωδειακή επιμόρφωση από την εφηβεία ακόμα. Υποθέτω όμως,  ότι είσαι μάρτυρας της ολοένα και αυξανόμενης εκροής απόφοιτων σχολών της παραδοσιακής μουσικής από ανώτατα ιδρύματα. Με λίγα λόγια, έχουμε αύξηση της προσφοράς των οργανοπαικτών και μείωση της ζήτησης από το κοινό. Τι διαβλέπεις για την επόμενη ημέρα στο χώρο του επαγγέλματος;

-Τ.Β.: Θεωρώ ότι επειδή η διασκέδαση αποτελεί βασικό στοιχείο της ψυχικής υγείας των ανθρώπων, μετά από την κακή παρένθεση της κατάστασης λόγω του κορωναιού, θα υπάρξουν καλύτερες ημέρες και θα αποκατασταθεί η ισσοροπία, η οποία έχει σχέση με την προσφορά και ζήτηση του μουσικού έργου.

PODCAST

Έχεις εμπειρία, ως μέλος της μπάντας τη Φλώρινας, από συμμετοχές σε δισκογραφικές δουλειές πολλών δημοφιλών καλλιτεχνών της χώρας αλλά και συνεργασίες. Πιστεύεις ότι για να προκόψει κανείς – όπως έλεγαν οι παλιότεροι -  επαγγελματικά στον χώρο της μουσικής, θα πρέπει να  απευθυνθεί στη βιομηχανία της μουσικής, στη δισκογραφία;

-Τ.Β.: Δεν νομίζω, διότι η φύση του μουσικού είδους που εκφράζει την Μπάντα της Φλώρινας των Αδελφών Βαλκάνη μπορεί να δημιουργήσει σπουδαίο έργο ακόμα και στην επαρχία δηλαδή στον χώρο όπου δημιουργήθηκε και δραστηριοποιείται. Για κάποιο άλλο μουσικό είδος (π.χ. λαικό τραγούδι) μπορούσε να συμβεί αυτό.

Ακούστε όλη τη συνέντευξη εδώ.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Υπάρχει κίνδυνος να χαθεί το τοπικό ηχόχρωμα;

-Τ.Β.: Εάν κρατηθούν τα βασικά στοιχεία του μουσικού είδους το οποίο έχει ταυτιστεί με τη συγκεκριμένη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας δεν νομίζω ότι θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα.

Η μουσική τοπική παράδοση της περιοχής που εκπροσωπείτε ως μπάντα, της Δυτικής Μακεδονίας, κάποτε, πριν την οριστική επικράτηση των χάλκινων πνευστών, είχε και «τραγούδια με λόγια». Η φωνή έχει αντικατασταθεί από τα όργανα για λόγους πολλούς και διαφορετικούς που δεν είναι γόνιμο να τους αναλύσουμε εμείς, καθώς δεν είμαστε ειδικοί. Είμαστε όμως θεατές μίας αλλαγής. Θα ήθελες να μας πεις πως βλέπεις αυτή  την αλλαγή; Ή μάλλον την επικράτηση; Εξελίσσεται τελικά η παράδοση ή οφείλουμε να την παραδίδουμε αυτούσια;

-Τ.Β.: Αυτή η αλλαγή επήλθε πιθανόν φυσιολογικά απ΄ότι φαίνεται λόγω, μάλλον της ύπαρξης πολλών πνευστών στην ορχήστρα, διατηρώντας φυσιογνωμία ανάλογη με το μουσικό σύνολο της στρατιωτικής μπάντας και της τζαζ μουσικής. Τίποτα στην ζωή δεν παραμένει αμετάβλητο. Όμως, διατηρώντας η παραδοσιακή μουσική τα βασικά της στοιχεία, μπορεί να εξελίσσεται και να μην θεωρείται απαρχαιωμένο είδος το οποίο επαναλαμβάνεται.

 

Κλείνοντας θα ήθελα να σε ρωτήσω ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια. Οξύμωρο βέβαια, μετά από μία πρωτόγνωρη συνθήκη, όπως αυτή της πανδημίας, αλλά σίγουρα, θα θέλεις κάτι να διασφαλίσεις για την επόμενη μέρα

-Τ.Β.: Προσεχώς στα σχέδια της Μπάντας είναι η κυκλοφορία ενός νέου μουσικού κομματιού με συνδυασμό latinκαι βαλκανικής μουσικής. Όσο δε για τις δημόσιες εμφανίσεις μας ελπίζουμε να λυθεί το πρόβλημα με την πανδημία και να επανέλθουμε στην κανονικότητα.

Ακούστε όλη τη συνέντευξη εδώ.

 

Τάσο σε ευχαριστούμε θερμά. Ευχόμαστε κάθε καλό! Καλή αντάμωση!

-Τ.Β.: Και εγώ σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνατε να εκφραστώ δημόσια και εύχομαι για σας ευόδωση στο πολιτισμικό σας έργο. Χριστός Ανέστη!

 

 PODCAST

Share: 

info@adeti.gr

www.adeti.gr

Newsletter

Newsletters

Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.