O Γιώργος Σαλαπασίδης γεννήθηκε το 1992 στη Βέροια όπου και διαμένει σήμερα. Η ενασχόλησή του με τη μουσική ξεκίνησε από την παιδική ηλικία.
Το πρώτο ερέθισμα της μουσικής το δέχεται στην ηλικία 7 χρόνων από τον παππού του και εμμέσως από την καταγωγή του, από την Αλατόπετρα Γρεβενών. Δίπλα του μαθαίνει να παίζει την ποιμενική φλογέρα και χάρις σε αυτόν, "πιάνει στα χέρια του" το κλαρίνο στα 10 του.
Στην ηλικία των 12 ετών, ο Γιώργος πειραματίζεται ικανά πια με τον ήχο του παραδοσιακού κλαρίνου. Εξακολουθητικά, ως αυτοδίδακτος οργανοπαίκτης, εκτελεί εμπειρικά ό,τι ακούει από τους βιρτουόζους του είδους. Αργότερα - κατά τη διάρκεια της φοιτητικής του ζωής στη Φιλοσοφική Σχολή των Ιωαννίνων - και για επτά χρόνια, ο Γιώργος μαθητεύει δίπλα στους ξακουστούς οργανοπαίκτες του κλαρίνου Κώστα Βέρδη και Μάκη Μποροδήμο. Δάσκαλός του υπήρξε επίσης και ο κλαρινίστας Θοδωρής Τασούλας.
Παρά το νεαρό της ηλικίας του, ο Γιώργος Σαλαπασίδης, μετρά ήδη πολλά χρόνια επαγγελματικής ενασχόλησης ως οργανοπαίκτης του παραδοσιακού κλαρίνου. Στη μέχρι τώρα πορεία του έχει συνεργαστεί και με πολλούς και με δημοφιλείς καλλιτέχνες της παραδοσιακής μουσικής. Μεταξύ άλλων, έχει συνοδεύσει μουσικά τους τραγουδιστές Χρήστο Ντάγκαλα, Φώτη Τράσια, Αργύρη Κόκορη, Γιώργο Μανέκα και Θωμά Γρηγορόπουλο.
Επίσης, έχει συμμετάσχει σε πολλές μουσικές, μουσικοχορευτικές παραστάσεις και φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής ως οργανοπαίκτης κλαρίνου, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, μέσω της συμμετοχής του στην ορχήστρα της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολλαπλής Ανάπτυξης του Δήμου Βέροιας.
Σήμερα, ο Γιώργος Σαλαπασίδης, με γνώμονα τη συνεχή εξέλιξή του ως μουσικός αλλά και την επιστημονική κατάρτιση, φοιτά στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, όπου πέρασε, μέσω εισαγωγικών εξετάσεων, το καλοκαίρι του 2021. Παράλληλα, έχει έντονη μουσική παρουσία επαγγελματικά σε διοργανώσεις μεγάλου βεληνεκούς, σε λαϊκές γιορτές και σε προσωπικές στιγμές των ανθρώπων. Τέλος, το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει κυρίως οργανικούς σκοπούς και χορούς της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Ρούμελης, των Βλάχων και των Σαρακατσαναίων.
Δείτε τη Ψηφιακή Παρουσίαση (pdf).
*Απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς την γραπτή άδεια του adeti.gr, διαβάστε τους όρους εδώ.