Τσιούνης Ξενοφών

Η μουσική είναι ένας ηθικός κανόνας. Δίνει ψυχή στο σύμπαν, φτερά στη σκέψη,
απογειώνει τη φαντασία, χαρίζει χαρά στη λύπη και ζωή στα πάντα.

Τσιούνης Ξενοφών

Τσιούνης Ξενοφών
Τσιούνης
Ξενοφών
Τραγούδι

Ο Τσιούνης Ξενοφών (1958) κατάγεται από την Καλογριανή Καλαμπάκας. Λαουτιέρης και μετέπειτα τραγουδιστής.

Δεν κατάγεται από μουσική οικογένεια αλλά ασχολήθηκε με τη μουσική από μεράκι, αρκετά επηρεασμένος από τα συγκροτήματα που πηγαίνανε την εποχή που ήταν παιδί στο χωριό του και κυρίως αυτό που αποτελούνταν από τον κλαριντζή Κώστα Καραμέρη, τον βιολιστή Κώστα Τσιόμπα και τον λαουτιέρη Γιάννη Γκάσο. Η αγάπη του στη μουσική εκφράστηκε αρχικά στο να μάθει κλαρίνο, εκείνη την εποχή όμως, ήταν πολύ δύσκολο να δεχθεί μια οικογένεια πως το παιδί της θα γίνει οργανοπαίχτης και πόσο μάλλον της δημοτικής μουσικής. 

Ο Τσιούνης παρακινείται από το στενό οικογενειακό του περιβάλλον να ξεκίνησε να μάθει μπουζούκι ώστε να αποφύγει το κλαρίνο και τις περαιτέρω συνέπειες. Στις αρχές του 70΄ ξεκινάει να μαθαίνει μπουζούκι με τον γνωστό μπουζουξή των Τρικάλων εκείνη την εποχή Αλέκο Τσιακμάκη από το χωριό Πύργος. Σύντομα εγκαταλείπει το μπουζούκι αφού δεν τον ενδιαφέρει, αγοράζει λαούτο και ξεκινάει να ασχολείται μαζί με τον συγχωριανό του Χρήστο Αδάμο για να μάθουν. Η μαθητεία του στο λαούτο ήταν εμπειρική και μιμητική από παλαιότερους λαουτιέρηδες όπως Γιάννη Γκάσο, Νίκο Πλακιά και άλλους. Παρόλα αυτά ο Τσιούνης είναι ένας απ τους καλούς λαουτιέρηδες της περιοχής.

Το 1980 συνεργάστηκε με τον Κώστα Γκουζιώτη βιολιστή από το χωριό Αχελινάδα και τον Αδερφό του Σπύρο Γκουζιώτη που έπαιζε λαούτο και τραγουδούσε. Την ίδια εποχή παράλληλα συνεργάζεται περιστασιακά με τον κλαριντζή Παναγιώτη Γιαννούλα από την Χρυσομηλιά Καλαμπάκας. Το δίκτυο του στην πρώτη φάση της καριέρας του ήταν κυρίως τα Χάσια εξαιτίας της συνεργασίας του με τον Κ. Γκουζιώτη και τα χωριά γύρο από την Χρυσομηλιά, την Αηδόνα , την Καλογριανή και το Παλιοχώρι εξαιτίας της καταγωγής του ίδιου αλλά και του Γιαννούλα. Για μία δεκαετία 1983-1993 είχε μόνιμο συγκρότημα με τον κλαριντζή Σωτήρη Σγούρο από το Γαρδίκι. Το δίκτυο, η αναγνωσιμότητα και το ρεπερτόριο του Τσιούνη διευρύνθηκε στα χρόνια της συνεργασίας του με τον Σγούρο εξαιτίας της εμπειρίας, της αναγνωσιμότητας , των επαγγελματικών απαιτήσεων, της δισκογραφίας και του δικτύου που είχε ο Σγούρος. Δίπλα στον Σγούρο έγινε γνωστός σε όλο την περιοχή από τα πανηγύρια και τους γάμους το καλοκαίρι στην περιοχή της «τέταρτης ενότητας» κυρίως στα χωριά Γαρδίκι, Αγία Παρασκευή, Αθαμανία και 51 το χειμώνα σε χωρία των Τρικάλων , της Καρδίτσας και των Φαρσάλων (ως τότε χειμαδιά και μετέπειτα μόνιμος τόπος κατοικίας των Βλάχων του Ασπροποτάμου).

Ο Τσιούνης ηχογράφησε τις πρώτες του κασέτες με τον Σγούρο το 1983-1985, παράλληλα τραγούδησε εκτός του νομού Τρικάλων σε χορούς εξωραϊστικών συλλόγων χωριών από τα Τρίκαλα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Σε γάμους Σαρακατσαναίων σε όλη την Ελλάδα, σε εκδηλώσεις πολιτιστικών και χορευτικών συλλόγων στην Ελλάδα και το εξωτερικό που ασχολούνται με την διάσωση και την διάδοση της παράδοσης . Σε εκπομπές της δημόσιας τηλεόρασης με παρόμοιο αντικείμενο, αλλά και σε εκπομπές ψυχαγωγικού χαρακτήρα σε τοπικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς της Θεσσαλίας που παρουσιάζουν δημοτικά συγκροτήματα. Μετά τη λήξη της δεκαετής συνεργασίας του με τον Σγούρο 1983-1993,συνεργάστηκε για ένα χρόνο με τον κλαριντζή Θύμιο Τεγονίκο, από το χωριό Κορυδαλλός Καλαμπάκας.

Σταθμός στην καριέρα του για τον ίδιο ήταν η συνεργασία του με τον Κώστα Φιλλίπου ή Καρακώστα του οποίου η αναγνωσιμότητα, η αποδοχή από το κοινό και τους μουσικούς πανελλήνια ήταν αδιαμφισβήτητη. Παράλληλα το δίκτυο του διευρύνθηκε σε όλα τα καραγκουνοχώρια των Τρικάλων και της Καρδίτσας που συνορεύουν με τα Τρικάλων αλλά και στα τέσσερα Βλαχοχώρια Πύρα, Δέση, Δροσοχώρι και Άγιος Νικόλαος. Η Τελευταία μόνιμη συνεργασία του είναι αυτή με τον κλαριντζή Φούλια Καραγιώργο από το χωριό Μεγάλο Κεφαλόβρυσο. Ο Τσιούνης έχει συνεργαστεί με τους περισσότερους και επιφανέστερους μουσικούς της περιοχής αλλά και εκτός Τρικάλων. Με τους κλαριντζήδες Δημήτρη Μπαρούτα, Νίκο Καλαμπάκα, Νίκο Λίτσιο, Τάκη Κιτσόπουλο, Αριστείδη Ζαγόρα, Γρηγόρη Καψάλη κ.α. Με τους βιολιστές Νίκο Μπιτέλη, Νίκο Ντόκο, Μιλτιάδη Παρασκευά, Βασίλη Έξαρχο και τραγουδιστές Δημοσθένη Βλαχαγγέλη, Αλέκο Κιτσάκη, Φιλιώ Πυργάκη, Κώστα Νάκα κ.α.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 και μετά συνεργάζεται με τους κλαρινίστες Παναγιώτη Γιαννούλα από την Χρυσομηλιά Καλαμπάκας , Νίκο Τζουκόπουλο από την Κοζάνη, τον Νίκο Καψάλη (1981-2011) από τα Γιάννενα κ.α. Ο Ξενοφών Τσιούνης συγκαταλέγεται στους τραγουδιστές της παλιάς σχολής του δημοτικού τραγουδιού όσο αφορά το ύφος και το ρεπερτόριο που τραγουδά, αφού ο δεξιοτεχνικός τρόπος απόδοσης των κομματιών παραπέμπουν στον τραγουδιστικό τρόπο και ύφος του σημαντικού Γαρδικιώτη τραγουδιστή Δημοσθένη Βλαχαγγέλη.

*Απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς την γραπτή άδεια του adeti.gr, διαβάστε τους όρους εδώ.

Videos

Ενδιαφέρεστε για τον Μουσικό;

Επικοινωνία με Μουσικό

Επικοινωνία με Μουσικό

Εαν ενδιαφέρεστε για τον μουσικό, παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

Είσαι και συ καλλιτέχνης παραδοσιακής μουσικής;

Διαβάστε

info@adeti.gr

www.adeti.gr

Newsletter

Newsletters

Newsletters

Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.